West-Vlaamse parketten kampen met tekort aan parketmagistraten

Tegen het einde van dit jaar zullen onze West-Vlaamse parketten zo'n 15 procent te weinig parketmagistraten hebben. Procureur en parketmagistraat zijn knelpuntberoepen geworden. 

Vloerders, bekisters, verplegers, ... er is een groot tekort aan in Vlaanderen. Maar ook parketmagistraat lijkt meer en meer een knelpuntberoep. Parketmagistraten werken voor justitie en vervolgen, in naam van de staat, overtreders. Ze verdedigen in rechtszaken het belang van de samenleving. Filip Jodts werd enkele jaren geleden aangesteld als parketmagistraat en bevestigt dat het aantal collega's afneemt. "Er is nu al een tekort en eind dit jaar zouden er nog eens vijf collega's in West-Vlaanderen met pensioen gaan."

Loon is niet mee geëvolueerd

Dat er te weinig kandidaten zijn, zou vooral aan het loon liggen. "Het loon volgt niet de evolutie die er geweest is in de privésector", zegt Jodts. "We hebben nog altijd een mooi loon. Maar in de privésector kan je meer verdienen en krijg je ook andere voorwaarden, zoals een bedrijfswagen. Los daarvan is dit een geweldig beroep. Je moet soms zware beslissingen nemen,  maar daardoor krijg je ook het gevoel dat je echt een verschil kan maken. "

We hebben nog altijd een mooi loon, maar in de privé kan je meer verdienen

Filip Jodts, parketmagistraat

Als het tekort aan parketmagistraten aanhoudt, zal dat ongetwijfeld gevolgen hebben voor justitie. "Dat zal in het begin misschien niet zo tastbaar zijn", zegt Jodts, "maar je zal toch merken dat een aantal rechtszaken langer zullen aanslepen."

Meest gelezen