Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Taliban vallen opnieuw aan, vredesakkoord alweer begraven? 

In de Afghaanse stad Kunduz zijn minstens zestien Afghaanse soldaten omgekomen bij een aanslag door de taliban, een islamitisch fundamentalistische organisatie die een groot deel van het land controleert. De Verenigde Staten reageerden op de aanslag met een luchtaanval op de talibanstrijders. Dit weekend nog ondertekenden de VS en de taliban een vredesakkoord dat een einde moest maken aan de oorlog in Afghanistan, maar daar lijkt nog maar weinig van overeind te blijven.

In de nacht van dinsdag op woensdag vielen de taliban verschillende checkpoints van de Afghaanse overheid aan, en enkele uren later reageerde de VS al met een luchtaanval. Volgens een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie waren er de afgelopen vierentwintig uur verschillende confrontaties tussen de regeringstroepen en de taliban, in negen verschillende provincies.

De VS heeft nog altijd vrede als doel, maar dan moeten de taliban nu stoppen met de onnodige aanvallen

Sonny Leggett

Bij die aanval in Kunduz, in het uiterste noorden van Afghanistan, zouden zeker vijftien Afghaanse militairen zijn omgekomen. Ook zouden er mogelijk tien militairen gekidnapt zijn door de taliban. 

Vanmorgen reageerde de VS in de zuidelijke provincie Helmand met een luchtaanval tegen talibanstrijders. Het gaat om de eerste Amerikaanse aanval sinds het vredesakkoord van enkele dagen geleden. "De strijders waren een checkpoint van de Afghaanse overheid aan het aanvallen", verdedigt kolonel Sonny Leggett de interventie op Twitter. "De VS heeft nog altijd vrede als doel, maar dan moeten de taliban nu stoppen met de onnodige aanvallen, en zich aan de voorwaarden houden die het dit weekend aanging in het vredesakkoord."

Afghaanse leger in Kunduz, archieffoto
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De inkt van de handtekeningen op het vredesakkoord was nog niet droog, en er volgden al opnieuw schermutselingen tussen de partijen die het ondertekenden. De taliban zouden afzien van geweld en terreuraanslagen, en in ruil daarvoor zouden Amerikaanse (en NAVO-)soldaten het land binnen de veertien maanden grotendeels verlaten. Het einde van de militaire interventie van de VS in het land.

De Afghaanse regering van president Ashraf Ghani stond erbij en keek ernaar. Omdat de taliban de regering van Ghani niet erkennen, blijven ze ook gewoon doorvechten en aanslagen plegen tegen regeringssoldaten. De Afghaanse regering heeft zich ook verzet tegen onderdelen van het akkoord. Zo is de regering niet van plan om tot 5.000 talibanstrijders vrij te laten. Iets wat wel in het akkoord tussen de VS en de taliban staat. 

Archieffoto aanslag taliban in Kunduz

Pijnlijk voor de Amerikaanse president Donald Trump is dat hij uren voor de aanslag door de taliban, nog met de talibanleider had gebeld. Dat was mogelijk de eerste keer dat er een direct gesprek zou zijn geweest tussen een Amerikaanse president en de taliban. "We hebben een heel goed gesprek gehad met de leider van de taliban vandaag. Zij willen dit conflict beëindigen, en wij willen dat ook. We hebben eenzelfde doel", zei de president. 

Het vredesakkoord tussen de Amerikaanse regering en de taliban lijkt op het terrein alvast niet veel meer rust en vrede te brengen. 

Meest gelezen