Amnesty International: "Ook kinderen gedood bij Iraanse protesten"

Bij de protesten tegen de regering in november zijn in Iran ook minstens 23 kinderen gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International, na een grondig onderzoek en het verzamelen van getuigenissen. 

"Uit de bevindingen blijkt dat de meeste van hen werden doodgeschoten toen de Iraanse veiligheidsdiensten met scherp schoten op ongewapende demonstranten en omstaanders", meldt de mensenrechtenorganisatie. Volgens Amnesty International hebben de autoriteiten bovendien de familieleden zwaar geïntimideerd om te zwijgen over de gebeurtenissen. Ook waren veiligheidsagenten en vertegenwoordigers van de inlichtingendiensten vaak aanwezig op de begrafenissen.

Soms werden familieleden ook gedwongen om hun kinderen snel te begraven, zonder autopsie. "Sommige lichamen werden, gehuld in lijkwaden, slechts enkele minuten voor de begrafenis overhandigd aan de familie", klinkt het. Ook zou verhinderd zijn dat familie nog naar hun geliefden konden kijken.

Amnesty International vindt het een doofpotoperatie, en roept de Verenigde Naties op een onafhankelijk onderzoek te voeren naar de protesten. Bij de protesten tegen de Iraanse machthebbers vielen in november minstens 300 doden, waaronder dus zeker 23 kinderen. 

Meest gelezen