SOLVA

Archeologen ontdekken uniek Romeins ambacht in Ninove

Archeologen hebben sporen van Romeinse ijzerproductie gevonden tijdens opgravingen in Ninove. Eerder werden al prehistorische grafheuvels en militaire kampen ontdekt op de site Doorn Noord. “Het is de eerste keer dat we in deze streek ijzerproductie aantreffen, dat is uniek”, zegt archeologe Arne Verbrugge van SOLVA.

Op de site Doorn Noord in Ninove komt een bedrijventerrein, maar eerst is er een archeologisch onderzoek. Dat onderzoek heeft al vele vondsten opgeleverd.

IJzerambacht uit de Romeinse tijd

In de laatste fase van de opgravingen onderzoeken de archeologen van SOLVA een Romeinse nederzetting. “De nederzetting ontstond aan het kruispunt van twee wegen. Daarin zitten woningen, wegen en graven, maar voor het eerst hebben we ook sporen van ijzerambacht gevonden”, zegt archeologe Arne Verbrugge. “Het is de eerste keer dat we sporen van Romeinse ijzerproductie vinden in deze streek.” 

(Lees voort onder de foto)

SOLVA

“Zo krijgen we inzicht in het dagelijkse leven van de bewoners in de tweede eeuw na Christus. Ze verwerkten ertsen en maakten daar werktuigen van”, klinkt het bij archeologe Verbrugge. De archeologen gaan samen met de Universiteit van Gent proberen te achterhalen wat de omvang van de ijzerproductie was en waarvoor dat ijzer gebruikt werd. 

Middeleeuwse militaire kampen

Naast de nieuwe Romeinse ontdekkingen, legden de archeologen ook al grafmonumenten uit 2.500 v.Chr. bloot. Ook werden militaire kampementen gevonden uit 1692. Daarin werden haardkuilen gevonden, dat zijn kuilen met zitbankjes waar soldaten bij het haardvuur konden schuilen. 

(Lees voort onder de foto)

SOLVA

De opgravingen begonnen anderhalf jaar geleden en zullen nog enkele maanden blijven duren. 

kasto80

Meest gelezen