radio 2

Bevolking kan komende weken mening geven over 7 alternatieven Noord-Zuidverbinding

In Houthalen-Helchteren is een eerste infomarkt gehouden over een oplossing voor de noord-zuidverbinding. Heel wat inwoners die rond de Grote Baan wonen en werken kwamen kijken welke zeven alternatieven er zijn uitgewerkt. Er wordt intussen al bijna 50 jaar nagedacht over een vlotte noord-zuidverbinding.

Van de zeven alternatieven zijn er drie op de Grote Baan,  twee tracés liggen ten westen van die Grote Baan en twee ten oosten.  Tussen 15 maart en 15 april kunnen inwoners hun opmerkingen, maar ook suggesties indienen.  Daarna worden al die opmerkingen opgenomen in een geïntegreerd onderzoek. En daaruit wordt dan een alternatief gekozen. Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) hoopt dat er zo snel mogelijk naar een voorkeursbesluit gegaan kan worden. Dat zou er tegen eind dit jaar moeten zijn.  

Het is de bedoeling dat daarna niemand die plannen nog probeert aan te vechten. Daar liep het de voorbije jaren al enkele keren mis,  omdat de Raad van State de vergunning vernietigde. Maar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt zich sterk dat er een goede oplossing komt voor zowel het mobiliteits- als het milieuprobleem: "Metingen hebben uitgemaakt dat op die Grote Baan de luchtkwaliteit niet goed zit, mensen wonen daar. Vandaar dat ik vind dat  er een gedragen oplossing moet komen om milieu en mobiliteit te combineren. "

Eerste aanpassingen

Omdat het nog jaren zal duren voor die definitieve Noord-Zuidverbinding er ligt in Houthalen-Helchteren, worden er al eerder enkele ingrepen uitgevoerd op de Grote Baan.  Zo worden de oversteekplaatsen aan het bedrijventerrein Centrum-Zuid veiliger gemaakt.  En dat bedrijventerrein zal ook beter ontsloten worden, zegt minister Lydia Peeters: " Voor auto's en vrachtwagens komt er een rechtstreekse aftakking van de E314 naar het bedrijventerrein, zodat die niet meer over de Grote Baan hoeven."

De komende dagen zijn er nog infomarkten over de plannen:

  •  Donderdag 5 maart, tussen 19 uur en 21 uur - VAC, Koningin Astridlaan 50, Hasselt
  • Vrijdag 6 maart, tussen 19 uur en 21 uur - De Geer, Overpelterbaan 14, Hechtel-Eksel
  • Maandag 9 maart, tussen 19 uur en 21 uur - C.C. Palethe, Jeugdlaan 2, Pelt
  • Woensdag 11 maart, tussen 19 uur en 21 uur - Evenementenhal Den Dijk, Rozenkransweg 4, Zonhoven

 

Meest gelezen