Cyberaanval op Arteveldehogeschool: ICT'ers in volle strijd tegen digitale criminelen

Er is momenteel een cyberaanval aan de gang op de Gentse Arteveldehogeschool. Criminelen hebben via phishingmails kunnen inbreken in het digitale systeem van de school en proberen nu om alles plat te leggen. Als dat lukt, zullen ze losgeld vragen om het systeem weer vrij te maken. De ICT-afdeling van de hogeschool doet haar uiterste best om zo'n online gijzeling tegen te gaan. Op dit moment hebben ze alles onder controle.

Net als vele andere mensen, krijgt de Arteveldehogeschool regelmatig "phishingmails". Dat zijn mails die onschuldig lijken, maar afkomstig zijn van cybercriminelen. Wanneer je in zo'n mail op iets verkeerds klikt, kunnen die criminelen toegang krijgen tot gevoelige informatie die zich op je computer bevindt, zoals bankgegevens.

Het is alsmaar moeilijker om phishingmails te onderscheiden van echte mails

Bert Callens, digitaal directeur van Arteveldehogeschool

Meestal valt het op wanneer een mail niet van een officiële bron komt. "Maar die phishingmails worden alsmaar ingenieuzer. Op den duur zie je niet meer dat het valse informatie bevat", zegt digitaal directeur van de hogeschool Bert Callens. "We werden al maandenlang belaagd door phishingmails. Maar nu is er dus voor het eerst iemand in de val gelopen." Daardoor geraakte alles in een stroomversnelling: er ontstond een digitale strijd tussen de hogeschool en de cybercriminelen.

Online veldslag

"De cybercriminelen proberen langs allerlei wegen toegang te krijgen tot accounts met veel bevoegdheden in het ICT-systeem", legt Callens uit. "Ons 20-koppige ICT-team probeert dat te voorkomen, onder meer door proactief wachtwoorden te wijzigen. En het lijkt te lukken, want het aantal activiteiten uit het kamp van de criminelen daalt. Het einde van de strijd is in zicht." 

Bert Callens: "De cybercriminelen zoeken toegang tot zo'n account met veel bevoegdheden, omdat ze het volledige digitale systeem willen platleggen. Dat is het hoofddoel van zo'n georkestreerde aanval: ervoor zorgen dat je zelf niet meer in het systeem kan en vervolgens losgeld vragen. Het is eigenlijk een soort van online gijzeling."

De hogeschool heeft de situatie onder controle. "Het ziet ernaar uit dat we niet gegijzeld zullen worden. Maar we moeten waakzaam blijven. Wie weet proberen die cybercriminelen het morgen of volgende week opnieuw", concludeert Callens.

kasto80

Meest gelezen