(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Duitsland strijdt tegen extreemrechtse terreur: politie valt opnieuw binnen bij leden van neonazistische organisatie

De Duitse politie heeft gisteren huiszoekingen uitgevoerd bij leden van de neonazistische groep Aryan Circle Germany. De huiszoekingen waren gericht tegen 12 verdachten, die aanslagen zouden plannen op mensen met een buitenlandse achtergrond. Het gaat om een gecoördineerde actie tegen het oprukkende rechts-extremistische gedachtegoed, dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken onlangs nog "de grootste dreiging voor Duitsland" noemde. 

In vier Duitse deelstaten zijn gisteren huiszoekingen uitgevoerd bij leden van de neonazistische organisatie Aryan Circle Germany, die vorig jaar vermoedelijk werd opgericht door notoire neonazi Bernd Tödter. Het Duitse openbaar ministerie motiveert de invallen bij twaalf mensen op verdenking van geplande aanslagen met racistische motieven. 

Verhoogde waakzaamheid

Extreemrechtse terreur lijkt in een stroomversnelling geraakt sinds vorige zomer in Duitsland. In juni 2019 werd CDU-politicus Walter Lübcke vermoord door een neonazi, in oktober kwamen twee mensen om het leven door een schietpartij op een kebabzaak in de Duitse stad Halle. Op 20 februari bereikte de opmars van extreemrechtse terreur een tragisch hoogtepunt in shishabars in de stad Hanau, met tien dodelijke slachtoffers.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken neemt concrete maatregelen in de strijd tegen extreemrechtse terreur. De veiligheidsdienst zal zo'n 600 extra mensen aannemen, en het recht op een wapenvergunning voor bekende extremisten wordt veel strenger. Duitsland wil alles op alles zetten om nieuwe gewelddaden te voorkomen, en houdt een extra oogje in het zeil bij groepen en individuen die verdacht worden van rechts-extremisme.

Meest gelezen