Thürings Minister-president Bodo Ramelow
Copyright 2015 The Associated Press. All rights reserved.

Duitse politieke crisis voorbij: Thüringen krijgt toch linkse minderheidsregering

Na drie stemrondes, mag Bodo Ramelow zichzelf minister-president van Thüringen noemen, de kleine Duitse deelstaat die de Duitse politiek een maand lang op zijn kop deed staan. De stemming liep zoals verwacht. De deelstaat krijgt als eerste ooit een minderheidsregering, tot aan de vervroegde verkiezingen volgend jaar.

De kiezer had de kaarten in Thüringen, na de verkiezingen eind oktober, wel heel moeilijk geschud. Het waren uiterst-links en uiterst-rechts die de grote winnaar waren. Derde partij werd de CDU, die weigert met uiterst-links of uiters-rechts samen te werken.

Uiteindelijk slaagde Bode Ramelow van Die Linke erin een "minderheidsregering" op de been te brengen met de sociaaldemocraten van de SPD en de Groenen. Om die regering te bevestigen, moest hij verkozen worden als minister-president. Maar uiteindelijk haalde een kandidaat van de FDP, de kleinste partij in het deelstaatparlement van Thüringen, het met de steun van de christendemocraten van de CDU en de uiterst-rechtse AfD.

Dat leidde tot een storm van protest: dat FDP en CDU samen met de AfD gestemd hadden, leidde wekenlang tot een politieke crisis. Die crisis leidde uiteindelijk tot het ontslag van Annegret Kramp Karrenbauer als voorzitster van de CDU en gedoodverfde opvolgster van Merkel. 

Tweede keer, goede keer voor Ramelow

Vandaag liep de stemming wel als verwacht. Er waren twee kandidaten: Ramelow van Die Linke, gesteund door zijn minderheidspartners SPD en Grünen en Höcke, de leider van de radicaal-rechtse AfD. Höcke geldt als de "rechtsbuiten van de AfD". In de eerste twee rondes haalden noch Höcke, noch Ramelow de vereiste meerderheid, omdat de leden van de CDU en de FDP zich onthielden. In de derde ronde volstond het de meeste stemmen te halen (in plaats van een meerderheid). Maar nog voor de stemming trok Höcke zich terug. Uiteindelijk haalde Ramelow het dus sowieso. Hij kreeg de stemmen van Die Linke, SPD en Grünen. De AfD stemde tegen. CDU en FDP onthielden zich.

Deze keer hielden de leden van de CDU in Thüringen door zich te onthouden, zich wel aan de partijlijn, die zegt "geen samenwerking met uiterst-links en uiterst-rechts". 

Op die manier komt er in Thüringen dus een linkse minderheidsregering. Die zal voor sommige dossiers op steun van CDU kunnen rekenen. Bedoeling is om volgend voorjaar, 2021 dus, nieuwe verkiezingen te houden in Thüringen.

Meest gelezen