Antwerpse gouverneur wil snel uitleg van Umicore na brand

Gouverneur Cathy Berx heeft Umicore om een overleg gevraagd na de brand van maandagavond. Dat was al de vierde op twee jaar tijd.  Nog voor de paasvakantie wil ze met het bedrijf bekijken of de noodprocedures correct gevolgd zijn en of die moeten aangepast worden, zei ze op Radio 2 Antwerpen.

 

Ook gouverneur Cathy Berx is bezorgd over de brand die maandagavond uitbrak bij Umicore in Hoboken. Het was al de vierde brand op twee jaar tijd en het bedrijf verwerkt gevaarlijke stoffen vlak naast een woonwijk. Daarom heeft ze Umicore om een evaluatie gevraagd, schrijft Gazet van Antwerpen.

De gouverneur wil dat overleg nog voor de paasvakantie plannen. "Met de diensten noodplanning van de provincie en de stad Antwerpen gaan we een bezoek brengen aan het bedrijf", legt Berx uit in Start Je Dag, "om de noodplannen nog eens door te nemen en na te gaan of die correct nageleefd zijn. We hebben liever dat ze de hulpdiensten een kwartier te vroeg verwittigen dan een minuut te laat. We gaan dus ook bekijken wat eventueel anders en beter kan voor in de toekomst."

Extra infosessie voor bewoners

Volgens het bedrijf heeft de bedrijfsbrandweer de brandweer wel degelijk snel verwittigd. De oorzaak van de laatste brand is nog niet bekend maar er lijkt geen verband te zijn met de vorige branden. "Dat waren allemaal individuele situaties met verschillende oorzaken, ondanks dat we steeds meer investeringen hebben gedaan in veiligheid", zegt Marjolein Scheers van Umicore.

Er is volgens het bedrijf ook maar één meetpunt waar verhoogde concentraties zijn gemeten van gevaarlijke stoffen tijdens de brand. Dat meetpunt ligt niet in de woonwijk maar bij fort 8 waar geen woningen zijn. Vandaag worden de bewoners van de wijk met een brief uitgenodigd voor een infosessie vrijdagavond in het bedrijf.

 

Meest gelezen