De Griekse grenspolitie heeft versterking gekregen van het leger.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Griekenland stopt opnieuw migranten met traangas aan de grens met Turkije

Aan de landgrens tussen Griekenland en Turkije is het vandaag opnieuw tot incidenten gekomen. De Griekse grenspolitie vuurt traangasgranaten af om vluchtelingen tegen te houden. Turkije laat die mensen vertrekken naar Griekenland. Beide regeringen zijn het grondig oneens over de kwestie en Athene heeft de steun van de Europese Unie.

Vandaag probeerde opnieuw een groep vluchtelingen vanuit Turkije Griekenland binnen te komen. Dat gebeurde in de buurt van de Turkse stad Edirne, dat op de linkeroever ligt van de grensrivier Evros. Daar is er een hek en de vluchtelingen werden daar tegengehouden door de Griekse grenspolitie. Die zette traangas en flitsgranaten in.

Volgens Turkije hebben de Grieken ook met echte munitie geschoten en zou daarbij een vluchteling gedood zijn. De Griekse regering reageert erg boos en spreekt over "desinformatie". Athene ontkent met klem dat het dodelijke wapens inzet aan de grens. (Lees verder onder de foto).

Kinderen van vluchtelingen slapen in de buurt van de Grieks-Turkse grens nabij Edirne.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De rivier Evros (Meriç in het Turks en Maritsa in het Bulgaars) vormt bijna 200 kilometer lang de grens tussen Griekenland en het Europees deel van Turkije. Op twee plaatsen is er echter een Turkse enclave op de linkeroever en er is ook een kleine Griekse enclave op de rechteroever. Het is uiteraard daar dat de vluchtelingen proberen om de grens over te steken naar Griekenland (en dus naar de Europese Unie). 

Op andere plaatsen proberen ze met bootjes de Evros over te steken of vanuit Aziatisch Turkije naar de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Samos, Lerros en Kos in de Egeïsche Zee te geraken. Die liggen heel dicht bij de Turkse kust.

Turkije voert druk op de EU op

Enkele dagen geleden liet de Turkse president Tayyip Erdogan weten dat hij de talrijke vluchtelingen in zijn land niet langer zou verhinderen om naar de Europese Unie te gaan. Op die manier wil Erdogan druk uitoefenen op de EU om meer geld voor de opvang los te krijgen en diplomatieke steun voor Turkije in de Syrische burgeroorlog. (Lees verder onder de foto).

Een kind weent kort na de aankomst met een bootje op het Griekse eiland Lesbos.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

De voorbije maand zijn in de provincie Idlib in het noordwesten van Syrië al zeker 54 Turkse militairen gedood door bombardementen van Russische en/of Syrische vliegtuigen. Turkije -dat Syrische rebellen steunt- reageert met aanvallen op het leger van de Syrische president Bashar al-Assad. Het hoge aantal Turkse gesneuvelden zet Erdogan in eigen land onder druk en dus wil hij steun van de NAVO en de EU.

Turkije laat dan wel vluchtelingen naar Europa vertrekken, maar houdt zelf de grens met Syrië volledig gesloten. Daar zijn 950.000 nieuwe mensen op de vlucht voor het aanhoudende geweld in de provincie Idlib. In Turkije zelf zijn er al 3,7 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen. 

Ook de Griekse conservatieve premier Kyriakos Mitsotakis speelt het hard. Hij weigert om de vluchtelingen aan de grens op te vangen en wil daarbij steun van de andere EU-landen. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen