Videospeler inladen...

Grote Leuvense studie naar corona-medicijn: "Hopelijk kan dat het virus bij de ziekste mensen afremmen"

Aan de KU Leuven begint binnenkort een grote studie naar medicijnen die mogelijk werken tegen het nieuwe coronavirus. Dat schrijft De Standaard. Vanuit de VS worden daarvoor 15.000 geneeskrachtige moleculen opgestuurd, die allemaal getest zullen worden op hun werkzaamheid. De studie wordt betaald door de stichting van de voormalige Microsoft-topman Bill Gates.

Een medicijn dat een infectie met het nieuwe coronavirus kan afremmen of tegengaan: er wordt dezer dagen op verschillende plaatsen ter wereld naar gezocht. In het Rega-instituut van de KU Leuven begint heel binnenkort een belangrijke studie die mogelijk besmette mensen snel zal kunnen helpen.

"We gaan niet helemaal beginnen met de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, want dat duurt normaal zo'n 10 jaar", zegt viroloog Johan Neyts van het Rega-instituut aan VRT NWS. "Wat we wel gaan doen, is zoeken in een groep van 15.000 stofjes, dat zijn actieve bestanddelen van bestaande geneesmiddelen of middelen die op weg zijn om een geneesmiddel te worden. Die zijn niet heel specifiek gemaakt tegen het coronavirus. Maar we kijken of daar misschien toch stofjes bij zitten die het virus kunnen afremmen. Als dat zo zou zijn, dan kunnen die heel snel worden ingezet om zieke mensen te behandelen."

Het gaat voor alle duidelijkheid dus over geneesmiddelen, niet over een vaccin tegen het nieuwe coronavirus.

Wellicht kunnen we die 15.000 moleculen op een week tijd al getest hebben

Johan Neyts, viroloog Rega-instituut Leuven

Robots

Het Leuvense Rega-instituut werd uitgekozen voor de studie, omdat het een uniek laboratorium heeft. "Wij hebben een volautomatisch lab dat 24 uur per dag en 7 dagen per week kan werken en dat volledig gesloten en zeer veilig is. Er komen geen mensen aan te pas, het zijn allemaal robots en toestellen die het werk doen. En dat gaat heel snel: die 15.000 stofjes kunnen we wellicht op een week of toch binnen de twee weken testen."

En die snelheid maakt het Leuvense onderzoek zo belangrijk. "We hebben nu een set van 15.000 moleculen uit de VS, die heel nauwgezet verzameld zijn. En we gaan ook 3.500 stoffen testen uit een Leuvense collectie. Wij hebben voorsprong op andere studies door onze unieke facililteiten, die andere labs niet hebben. Het is nu zaak om snel te zien of er werkzame bestanddelen tussen zitten. Maar daarna zal het nog even tijd vragen om die stoffen te testen op proefdieren, om te checken of ze ook bij hen het virus afremmen."

De studie zal wellicht in de loop van volgende week kunnen beginnen, als het pakket met moleculen uit de VS is aangekomen.

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

Ziekste patiënten helpen

Neyts verwacht niet meteen een krachtig medicijn tegen corona te ontdekken, maar heeft wel hoop dat hij patiënten zal kunnen helpen.

"We hopen dat er toch enkele stofjes uit komen - middelen die worden gebruikt tegen andere ziektes - die toch een béétje de vermenigvuldiging van het virus kunnen remmen. De werkzaamheid van die stoffen apart zal wellicht niet zo heel fantastisch zijn. Maar als we ze kunnen combineren, dan zal het wellicht mogelijk zijn om daarmee de ziekste mensen te helpen."

Bill Gates

De Leuvense studie wordt gefinancieerd door de "Bill and Melinda Gates Foundation". Dat is de stichting van gewezen Microsoft topman Bill Gates, die zich onder meer inzet voor de strijd tegen besmettelijke ziektes, die vooral de armsten treffen. Naar schatting zal dit onderzoek enkele tienduizenden euro's kosten.

Beluister hier het gesprek met viroloog Johan Neyts in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hier de recentste cijfers over het aantal zieke en herstelde mensen wereldwijd:

coronavirus/2019-nCoV/Covid-19


De term “coronavirus ” verwijst eigenlijk naar een groep van virussen van dezelfde “onderfamilie”. Sommige coronavirussen veroorzaken een gewone verkoudheid, het andere bekende coronavirus is het SARS-virus uit 2003. Het nieuwe coronavirus dat zich nu over de wereld verspreidt, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de naam “2019-nCOV” . Wetenschappers gebruiken ook de naam “SARS-CoV-2” . “Covid-19” is de naam van de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt.

Meest gelezen