Hasselt plaatst slimme vuilnisbakken  in het centrum

De stad Hasselt gaat al zijn vuilnisbakken - en dat zijn er meer dan 1000 - beter screenen.  In de binnenstad krijgen de vuilnisbakken zelfs een sensor die meet hoe vol ze zijn. 

De stad Hasselt wil uitgroeien tot een van de properste centrumsteden van Vlaanderen. Een vuilnisbakkenplan moet die ambitie helpen waarmaken. De slimme vuilnisbakken die de stad wil uitproberen, springen het meest in het oog. "We willen de vuilnisbakken in het centrum met sensoren uitrusten", zegt schepen Laurence Libert (Open VLD). "Nu maken medewerkers van de reinigingsdienst die minstens één keer per dag leeg, maar soms is dat niet genoeg. Ze zullen nu via de sensor een melding krijgen wanneer ze nog eens moeten langsgaan." Op die manier wil de stad voorkomen dat er zich afval ophoopt langs overvolle vuilnisbakken. 

QR-code voor elke vuilnisbak

Hasselt heeft meer dan 1000 vuilnisbakken op zijn grondgebied staan.  Die zullen allemaal een QR-code krijgen. Medewerkers van de stadsdienst kunnen dan met behulp van een app makkellijk alle vuilnisbakken in kaart brengen. "Ze zullen onder meer registreren wanneer de vuilnisbak werd leeggemaakt en wat er zoal in stak", zegt schepen Libert.  De stad wil zo bijvoorbeeld vuilnisbakken op het spoor komen waar inwoners hun huishoudelijk afval in proppen, wat eigenlijk niet mag. 

Gescheiden afvalbakken

Op termijn zullen inwoners en bezoekers van de stad hun afval ook netjes kunnen sorteren.  Het stadsbestuur wil tegen het einde van deze bestuursperiode overal gescheiden afvalbakken plaatsen. Restafval, blikjes en plastic flessen zullen dan niet langer in één afvalbak belanden. 

Meest gelezen