Foto: Axiom Space

Zachte, ivoorkleurige kussens en uniek uitzicht op de aarde: zo zal de eerste hotelkamer in de ruimte eruitzien

Reizen in de ruimte is straks voor iedereen – met voldoende geld – weggelegd.  En ruimtereizigers weten nu ook waar ze kunnen slapen, want het ontwerp voor de eerste hotelkamer in de ruimte is er. Hoe die eruitziet? Overal zachte kussens én een raam met uitzicht op de aarde. Geïnteresseerden zullen wel heel wat geld op tafel moeten leggen, want de reis zal 55 miljoen dollar kosten.

De muren, het plafond en de bodem zijn volledig bedekt met zachte kussens. In ivoorkleur. Er zijn kasten en interactieve schermen, en honderden minuscule lampjes kunnen verschillende kleuren uitstralen. Maar er is natuurlijk vooral een raam. Met uitzicht op de aarde, ruim 400 kilometer verderop.

De wereldberoemde Franse ontwerper Philippe Starck heeft de "eerste hotelkamer in de ruimte" ontworpen. "Het moet voelen als een warm en comfortabel ei, met zachte muren, waar je harmonieus verblijft als er geen zwaartekracht is", aldus Starck. 

Het moet voelen als een warm en comfortabel ei, met zachte muren, waar je harmonieus verblijft als er geen zwaartekracht is

Ontwerper Philippe Starck

De kamer is klein en heeft de vorm van een soort rechthoekige doos, waar je instapt door een soort luik. Maar binnen lijken begrippen als ‘boven’ en ‘onder’ volledig verdwenen. "De reizigers moeten in deze ruimte psychisch en lichamelijk voelen dat ze door het universum zweven." 

(Lees verder onder de foto)

Foto: Axiom Space

De ruimtehotelkamer zal te bezoeken zijn op het International Space Station (ISS) van de NASA. Dat ruimtestation cirkelt met 28.000 kilometer per uur om de aarde, op zo’n 400 kilometer afstand. 

Commercieel ISS

De NASA besloot vorig jaar om het ISS open te stellen voor commerciële activiteiten. Delen van het station kunnen worden afgehuurd en er mogen ook 'privé'-ruimtemodules worden vastgekoppeld aan het ISS. Op die manier kunnen dan voor het eerst systematisch ruimtetoeristen/amateur-astronauten het station bezoeken. Nu wordt het bewoond door professionele astronauten die wetenschappelijk onderzoek doen.

Wij willen de menselijke beschaving uitbreiden naar de ruimte

Axiom Space

Voor de ruimtetoeristen heeft de NASA nu contracten afgesloten voor de komende vijf tot zeven jaar met het commerciële bedrijf Axiom Space. En dat deed weer een beroep op Philippe Starck om de kamers in te richten.

"Wij willen de menselijke beschaving uitbreiden naar de ruimte", laat Axiom Space weten. "We gaan nu deze module bouwen en lanceren en we gaan twee tot drie bemande vluchten per jaar naar het ISS organiseren." 

De Axiom-module zal in 2024 naar het ISS vertrekken. Passagiers moeten wel in de buidel tasten. Het bedrijf rekent 55 miljoen dollar voor een retourtje. Maar dat is dan inclusief een 15 weken durende training en alle reis- en verblijfkosten voor 10 dagen in een ei-achtige hotelkamer in de ruimte. 

Foto: Axiom Space

Meest gelezen