Radio 2

Iconisch graffitistraatje in Gent helemaal wit na stunt, eerste kritiek: "Creativiteit weghalen, is niet creatief"

De muren van de Werregarenstraat in Gent, bij iedereen bekend als het graffitistraatje, zijn volledig wit. De universiteit van Gent toverde het kleurrijke straatje om tot een witte vlakte om het nieuwe Gents Universiteitsmuseum aan te kondigen. “In het museum nemen we een kijkje in het hoofd van de wetenschapper. Dat ziet er ook uit als een lege muur waar alles nog mogelijk is”, zegt museumdirecteur Marjan Doom. Er is kritiek op de opmerkelijke campagne, onder meer van cartoonist Lectrr.

“Kaal, zo ziet het er nu uit", zegt een verraste voorbijganger. “Ik wilde het straatje eens tonen aan mijn dochter, maar ik ben blijkbaar te laat.” Ook toeristen kijken verbaasd. Een Duits koppel kwam hier gisteren nog langs: "Toen stonden er nog vele tekeningen, maar nu is alles wit. En we wilden nog net een foto nemen.”

Leeg doek vol kansen

Het straatje werd wit geverfd om het nieuwe Gents Universiteitsmuseum (GUM) voor te stellen. Een gewaagde zet, want het straatje is heel bekend. “Het is een ode aan het witte blad, zo begint een verhaal altijd", legt rector Rik Van De Walle uit. "Dat kan een verhaal zijn van nieuwsgierigheid, angst, slagen, falen en herbeginnen. En dat is ook het verhaal dat wij willen brengen in ons nieuwe museum”.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

Bezoekers moeten in het nieuwe museum denken als een wetenschapper. “We dagen iedereen uit om te beginnen vanaf een wit blad. Niet alleen in het museum maar ook hier in het graffitistraatje”, legt Marjan Doom, directeur van het GUM, uit. 

Naast het witte graffitistraatje is er ook een wit boek, “Welkom in het hoofd van de wetenschapper". Dat boek heeft behalve de kaft en de inleiding allemaal witte pagina’s. "Dat is ook een uitnodiging voor het museum. Net zoals het graffitistraatje nu een uitnodiging is aan alle kunstenaars om hier een nieuwe tekening te komen maken", zegt directeur Doom. Het Gents Universiteitsmuseum komt in de Karel Lodewijk Ledeganckstraat en opent tijdens het weekend van 21 maart.

(Lees voort onder de foto)

Radio 2

"Creativiteit van anderen verwijderen, is niet creatief"

Cartoonist Lectrr is niet te spreken over de stunt. "Niets creatiefs aan het verwijderen van creativiteit van anderen", zo bekritiseerde hij de actie via Twitter.  "Er is al zo veel marketing in deze wereld: overal waar je komt hangen affiches en reclamepanelen uitgewerkt door marketeers. Het graffitistraatje was een van de laatste vrijplaatsen, en daar zijn ze nu ook al op gesprongen", zo zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"Ik word er verdrietig van, zo jammer. Maar het zal niet lang zo blijven. Ik maak me wel veel zorgen over die groeiende macht van de reclamebureaus. Goede reclame is dit zeker, en dat museum wordt een fantastische nieuwe plek, die de reclame ook goed kan gebruiken. Maar jammer dat het op deze manier gebeurt."

"Stel je het omgekeerde voor: dat graffitiartiesten plots in de bushokjes, op de affiches van reclamecampagnes hun ding zouden doen: dan is het kot te klein. Dat is strafbaar.  Akkoord: dit is creatief gedaan, maar het is creativiteit met een doel, en geen creativiteit om de creativiteit, zoals bij streetart normaal wel het geval is."

Lectrr geeft ook toe dat hij zelf wel eens met spuitbussen aan de slag is gegaan in het straatbeeld. "In mijn jonge jaren, was dat. Iedereen die wat creatief is aangelegd, doet dat. Als jonge kunstenaar is het moeilijk om publiek voor je werk te krijgen. Behalve op straat, als je niet betrapt wordt tenminste. Dat alle jonge straatkunstenaars maar snel weer aan de slag gaan op die witte muren."

Beluister hier het integrale gesprek met Lectrr in "De wereld vandaag":

120 meter witte verf

Heel wat graffiti-artiesten staan al te popelen om het witte blad meteen in te vullen.  Ook Rick Molyneux van Wallin’ vzw die gisteren nog 120 meter muur wit schilderde: “Ik spuit meestal dieren, maar ik weet nog niet precies wat ik vandaag ga maken.”

Hieronder zie je hoe het graffitistraatje er vroeger bij lag.

Universiteit Gent
Universiteit Gent
kasto80

Meest gelezen