Foto: Alex Van Autreve

Grondtransport naar distributiecentrum Barry Callebaut in Lokeren zet kwaad bloed in buurgemeenten

De inwoners van Kalken, Overmere en Wetteren zijn niet opgezet met de zware grondtransporten naar het nieuwe distributiecentrum van chocoladeproducent Barry Callebaut. Ze klagen dat tractoren met opleggers het traject afleggen van kwatrecht tot Lokeren via de bebouwde kom. Maar er zijn alternatieven, zegt Alex Van Autreve uit Kalken: “De bouwplaats ligt op een boogscheut van de snelweg, waarom men niet met vrachtwagens via de E17 rijdt, is me een raadsel.”

De inwoners van de omliggende gemeenten klagen over het lawaai en de trillingen door de grondtransporten. Alex Van Autreve woont in Kalken en zag de voorbije maand het ene na de andere grondtransport voorbij zijn deur rijden. “De transporten denderen door de dorpskernen”, vertelt Van Autreve. "De trillingen houden sommige bewoners wakker."

“Op een dag was ik het beu en ben ik ze gevolgd om te achterhalen vanwaar zij komen. Het verbaasde me dat de grond in Kwatrecht wordt opgehaald en naar het distributiecentrum in Lokeren wordt gebracht.” 

Uitkijken voor jonge kindjes

De tractoren rijden voorbij creches en een rusthuis. “Ik denk dat ze zeker tien kinderdagverblijven voorbij rijden. Dat is best onrustwekkend,” gaat Van Autreve verder. "Daarnaast is de impact op het wegdek niet min, omdat de zwaarbeladen tientonners voor schade zorgen. Tegen half maart zou de hinder voorbij moeten zijn", zegt Autreve.

Niet op de hoogte

Bewoners hebben geen informatie gekregen over de vele grondtransporten. "We hebben het zelf moeten uitzoeken waar al die grond naartoe ging. Bij het gemeentebestuur waren ze evenmin op de hoogte."  Van Autreve benadrukt dat hij geen conflicten wil, hij staat open voor dialoog. 

Meest gelezen