Voorraad verrijkt uranium van Iran zit boven toegestane limiet, inspecteurs mogen niet naar "verdachte" locaties

Iran heeft zijn voorraad verrijkt uranium verhoogd boven de toegestane limiet. Daarbovenop weigert het om inspecteurs van het internationaal atoomenergieagentschap, IAEA, toegang te geven tot verschillende "verdachte" locaties. Iran besloot om het nucleair akkoord van 2015 naast zich neer te leggen, toen de Verenigde Staten daaruit stapten. 

In 2015 sloot Iran een deal met een groot aantal wereldleiders om haar nucleair programma transparant te voeren, en zichzelf limieten op te leggen. In ruil daarvoor werden sancties tegen het land opgeheven. Iran mocht in geen geval genoeg uranium verrijken om wapens te kunnen produceren. Maar in 2018 stapte de Amerikaanse president Donald Trump eenzijdig uit dat akkoord.

De andere wereldleiders bleven er wel bij en drongen bij Iran aan om het akkoord in ere te houden. Toch overtreedt het land sindsdien de regels. Intussen heeft het zijn voorraad uranium verdrievoudigd, stelt het IAEA, dat onderdeel is van de Verenigde Naties. "Iran heeft geen enkele verplichting om toegang te verlenen aan inspecteurs van het IAEA", verdedigt de Iraanse ambassadeur bij het agentschap.

Extra rapport

Het IAEA publiceerde naast haar normale kwartaalrapport een extra verslag over de samenwerking met Iran. Of beter, hoe Iran niet samenwerkt met de onafhankelijke inspecteurs. Zij worden toegang tot terreinen die ze willen controleren, ontzegd. "Iran heeft ons geen toegang gegeven tot twee verschillende locaties die we willen bezoeken. Het land heeft ook niet gereageerd op vragen die de inspecteurs hadden over mogelijk achtergehouden voorraden nucleair materiaal, en onderzoek."

Iran reageert niet op vragen over mogelijk achtergehouden voorraden nucleair materiaal, en onderzoek

De Franse president Emmanuel Macron heeft Iran al opgeroepen om toch nog mee te werken met de inspecteurs: "Iran moet haar verplichtingen nakomen om de inspecteurs de nodige controles te laten uitvoeren. Ik hoop dat Teheran dat gaat doen."

In januari liet Iran ook al weten dat het zich niet meer zou houden aan het akkoord van 2015. "Iran maakt een einde aan de laatste limieten uit de nucleaire deal, met name de beperking van het aantal centrifuges", klonk het toen. Ze stelden wel dat ze de samenwerking met het IAEA zouden behouden, en dat ze hun beslissing zouden herbekijken als de VS haar economische sancties zou laten vallen.

Meest gelezen