Videospeler inladen...

Italiaanse scholen en universiteiten sluiten deuren, sportwedstrijden enkel zonder publiek wegens coronavirus

De Italiaanse regering heeft noodmaatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in het land te bestrijden. Zo worden alle scholen en universiteiten gesloten en dat tot zeker 15 maart. Het staatsbezoek van onze koning en koningin aan Italië wordt intussen uitgesteld door het coronavirus. Premier Giuseppe Conte kondigde ook aan dat er tot 3 april enkel sportevenementen zonder publiek mogen doorgaan. "Italië gaat sociaal en sportief op slot" besluit onze correspondente Andrea Vreede. 

In Italië is het aantal doden als gevolg van het coronavirus nu opgelopen tot 107 en zijn er iets meer dan 3.000 mensen besmet. Dat is het hoogste aantal besmettingen in Europa en de hoogste dodental na die in China. Meer nog: het aantal slachtoffers en besmettingen is de voorbije 24 uur fors gestegen.

Mijn regering doet al wat we kunnen, maar de zorgsector wordt overstelpt met een hoog aantal besmette mensen

De Italiaanse premier Giuseppe Conte

De regering van premier Giuseppe Conte heeft vandaag in spoedberaad bijeen gezeten en heeft vanavond een aantal maatregelen uitgevaardigd om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen.

De meest opvallende is dat vanaf morgen tot 15 maart alle scholen en universiteiten gesloten zullen worden. Eerder was dat al het geval in enkele steden en in de meest getroffen regio's. Het virus heeft vooral toegeslagen in de noordelijke regio's Lombardije, Veneto en Emilia Romagna, maar er zijn ook gevallen elders.  

Als de scholen dicht blijven heeft dat natuurlijk ook een grote impact op de ouders.  De regering overweegt daarom om per gezin één ouder het recht te geven thuis te blijven, en dus tot half maart niet buitenshuis te werken.

Italië gaat sociaal en sportief op slot

correspondente Andrea Vreede in Rome

Correspondente Andrea Vreede zei in "Terzake" dat veel ouders met de handen in het haar zitten.  De meeste mensen willen wel gewoon gaan werken. Vrienden en grootouders worden dus massaal ingeschakeld om bij de kinderen te blijven. Toch is het nu al opmerkelijk rustig op straat, zelfs in Rome waar het virus veel minder impact heeft dan in Milaan bijvoorbeeld. "Italië gaat sociaal en sportief op slot", besluit onze correspondente in Rome. 

De Italiaanse regering heeft ook beslist dat er tot 3 april alleen sportevenementen mogen plaatsvinden achter gesloten deuren. Daarmee lijkt het uitgesloten dat de grote wielerwedstrijden die de volgende weken in Italië gepland zijn zoals de Strade Bianche, Milaan-Sanremo en Tirreno-Adriatico zullen doorgaan. Een aantal wielerteams hebben alvast besloten om niet deel te nemen. De organisator RCS Sport meldt dat de wielerwedstrijden voorlopig niet uitgesteld worden. De komende dagen zal de knoop doorgehakt worden.

De Italiaanse voetbalbond zou overwegen om wedstrijden zonder publiek te laten doorgaan.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de toestand in Italië:

Videospeler inladen...

Onze reporter Steven Decraene geeft in "Het Journaal" meer uitleg over de drastische maatregelen in Italië (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Bekijk hier het gesprek in "Terzake" met correspondente Andrea Vreede in Rome:

Videospeler inladen...

Het staatsbezoek van koning Filip en koningin Mathilde aan Italië wordt ook uitgesteld, op verzoek van de Italiaanse president. Normaal ging het koningspaar van 23 tot en met 25 maart naar Italië. "De huidige fase in de corona-epidemie en de implementatie van nieuwe noodmaatregelen door de Italiaanse autoriteiten maken het niet mogelijk om het programma van het bezoek uit te voeren", aldus het paleis. Beide partijen zullen zo snel mogelijk een nieuwe datum vastleggen voor het bezoek, "dat de uitstekende relaties tussen onze landen bevestigt", klinkt het nog.

Ook nieuwe Bond-film is uitgesteld

Die ziekte Covid-19 heeft ook gevolgen voor het culturele gebeuren. Zo is de lancering van de nieuwe James Bond-film "No time to die" met zeven maanden uitgesteld tot november. Dat hebben de producenten in Londen bekendgemaakt. 

Overigens is de start van de Biënnale van Venetië voor architectuur uitgesteld van 23 mei tot 29 november. Die Biënnale loopt tot de eerder afgesproken datum van 29 november. 

Iran, Zuid-Korea en andere

Iran is een van de zwaarst getroffen landen met meer dan 2.300 besmettingen en 92 doden. Minister van Industrie Reza Rahmani is besmet. Eerder was bekend dat ook vicepresidente Massoumeh Ebtekar besmet is net als 23 parlementsleden. Ook is een lid van een belangrijke adviesraad van de opperste leider Ali Khamenei overleden. 

In Zuid-Korea zijn er nu al meer dan 5.300 besmettingen met coronavirus. Dat land heeft het hoogste aantal besmettingen buiten China. In China zelf blijft het aantal nieuwe besmettingen afnemen. 

Het coronavirus is ook in Slovenië vastgesteld. Het ministerie van Gezondheidszorg in Ljubljana meldt een eerste besmetting in het land. Het gaat om een persoon die vanuit Marokko via buurland Italië naar Slovenië is gereisd. De patiënt is een zestiger en ligt in een ziekenhuis in de Sloveense hoofdstad. Het land heeft tot nu toe 352 mensen op het virus getest.

"Kleine hadj" voorlopig geschrapt

In Saudi-Arabië is nu ook de "umrah" of kleine bedevaart geschrapt voor alle lokale moslims. Het gaat om Saudische burgers en buitenlanders die permanent in het land verblijven. Eerder had Saudi-Arabië buitenlanders tijdelijk verboden om de voor moslims heilige steden Mekka en Medina te bezoeken. 

De umrah wordt "kleine bedevaart" genoemd en kan het hele jaar door uitgevoerd worden. Het is nog niet duidelijk of Saudi-Arabië nu ook de grote bedevaart of hadj zal verbieden. Die zou normaal in juli plaatsvinden. 

In Israël heeft opperrabbijn David Lau joden opgeroepen om tijdelijk niet langer de "mezuzah" aan te raken. Dat is een versierd doosje met daarin een bijbeltekst dat door religieuze joden aan deurposten wordt bevestigd en die ze aanraken of kussen telkens ze binnen of buitengaan. 

Meest gelezen