Radio 2

Kapelle-op-den-Bos schaft Cyriel Verschaevelaan af en kiest voor vrouwennaam

De gemeente Kapelle-op-den-Bos heeft beslist om de Cyriel Verschaevelaan af te schaffen. Eerst beloofde het gemeentebestuur om de bewoners van de straat  te raadplegen. Dat is niet gebeurd. De gemeente vond het gewoon niet meer kunnen dat Verschaeve, die collaboreerde met de Duitse bezetter, nog met een straatnaam zou worden geëerd.

Alle partijen in de gemeenteraad waren het er unaniem over eens dat de straatnaam moest worden afgeschaft.  "We konden het 75 jaar na de bevrijding niet meer maken", zegt burgemeester Renaat Huysmans, om een figuur met een donkerzwart randje als Verschaeve te eren met een straatnaam. Dat is ook de reden waarom de bewoners dan toch niet zijn geraadpleegd."

 

Vrouwenstraatnaam

De gemeente zal zelf opdraaien voor de kosten die de naamsverandering voor de bewoners met zich meebrengt. Ze zal ook de administratieve rompslomp, zoals het aanpassen van de identiteitskaart, zoveel mogelijk beperken.  Kapelle-op-den-Bos besliste om  te kiezen voor een vrouwenstraatnaam. Nu is er nog maar één  straat naar een vrouw vernoemd in de gemeente. Het gaat om de Lucienne Van Rietstraat. Lucienne Van Riet is een oud-gemeentesecretaris van Kapelle-op-den-Bos. 

Meest gelezen