All rights reserved

Kinderen uit Gentse basisschool stellen kunstcatalogus samen voor SMAK: “Hopelijk houden er nu meer kinderen van kunst”

Voor het eerst in zijn 20-jarig bestaan brengt het SMAK een catalogus uit op maat van kinderen. Om er zeker van te zijn dat het gesmaakt wordt door de doelgroep werkten ze samen met de Gentse basisschool De Buurt. “Ik vond het heel leuk om te doen”, klinkt het bij een van de jonge kunstliefhebbers. 

De kindercatalogus is een boek van 300 pagina’s waarin 150 werken uit de vaste collectie van het SMAK te zien zijn. De afgelopen maanden zijn de leerlingen van basisschool De Buurt uit Gent verschillende keren in het museumdepot gedoken op zoek naar kunst die volgens hen gevoelig, verwarrend, mooi of inspirerend is. 

De kunst die moeilijker te begrijpen is, hebben we niet gekozen

“Er was iemand die ons meenam naar het SMAK. Daar hebben we uitleg gekregen over verschillende kunstwerken”, vertelt een van de leerlingen. “De kunstwerken die er tof uitzagen kregen een plekje in het boek”, vult iemand anders aan. De kunst die moeilijker te begrijpen is, hebben we niet gekozen.” 

Hopelijk komen kunstenaars door het boek te weten wat kinderen leuk vinden

“Ik hoop dat hierdoor meer kinderen geïnteresseerd zullen zijn in kunst”, zegt nog iemand anders. “En hopelijk komen kunstenaars door het boek ook te weten wat kinderen leuk vinden.” Het SMAK hoopt met de catalogus meer ouders met kinderen aan te trekken.

Meest gelezen