Videospeler inladen...

1 extra boom per Vlaming en 4 keer meer elektrische laadpalen: minister Somers komt met eigen klimaatdoelen 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) lanceert een aantal klimaatdoelstellingen voor de steden en gemeenten. Dat schrijft De Morgen. Somers wil onder meer de burgemeesters aanzetten om één boom per Vlaming te planten, het aantal elektrische laadpalen drastisch te verhogen en meer woonrenovaties door te duwen. De doelstellingen zijn op een aantal vlakken ambitieuzer dan het Vlaamse plan van Minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA). Maar volgens minister Somers komen ze er in overleg en met wederzijdse steun. "Demir werkt hard, maar sommige besturen willen verder gaan", zegt Somers in "De Ochtend" op Radio 1.

Eind vorig jaar kwam de Vlaamse regering met een klimaatplan dat de Europese doelstelling niét haalde. Europa wil dat ons land de CO2-uitstoot vermindert met 35 procent. Vlaanderen mikt daar ook op, maar heeft nu maatregelen voorzien voor 32,6 procent. Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) en co hopen dat  het tekort opgevangen zal worden door technologische innovatie.  Op het akkoord kwam er behoorlijk wat kritiek. In vergelijking met Brussel en Wallonië, die respectievelijk voor een vermindering van de CO2-uitstoot van 40% en 55% gaan, maakte Vlaanderen geen al te goede beurt.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) komt nu met eigen klimaatdoelstellingen, die voor een deel ambitieuzer zijn dan de Vlaamse maatregelen. Naar eigen zeggen gebeurde dat helemaal in overleg met minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA). "Als enkele gemeenten nu méér bomen willen planten, dan doen we meer. Door elkaar aan te moedigen en complementair te werken, gaan we de Vlaamse doelstellingen halen", zegt Somers. 

Minister Demir werkt hard aan de CO2-vermindering van 35%. Maar sommige besturen zeggen dat ze verder willen gaan. Dat kunnen we enkel toejuichen

Bart Somers, Minister van Binnenlands Bestuur, Open Vld

Somers hoopt dat hij de burgemeesters kan aanzetten om zéker het Vlaamse doel te halen, en misschien de CO2-uitstoot wél met 40 procent te verminderen. "Vlaanderen heeft nu maatregelen voor 32,6%.  Minister Demir werkt daar hard aan. En Vlaanderen heeft ook de ambitie om naar 35% te gaan. Maar sommige besturen zeggen dat ze verder willen gaan, tot 40%. Dat kunnen we alleen maar toejuichen", zegt Somers. Een kleine 90 burgemeesters lieten inderdaad in het zogenoemde 'Convenant of Mayors' - een overeenkomst tussen 10.000 Europese burgemeesters om de CO2-uitstoot te verlagen - optekenen dat ze naar een vermindering van 40% streven.

Bomen, hagen en laadpalen

Minister van Binnenlands Bestuur Somers hoopt de Vlaamse burgemeesters tot actie aan te zetten door heel concrete doelstellingen voor te stellen. Zo wil hij  inzetten op deelmobiliteit. "Eén deelwagen kan 4 tot 10 wagens uit de markt halen. En vaak zijn de wagens nog ecologisch ook", zegt Somers. De minister wil ook streven naar 1 extra boom per Vlaming tegen 2030. Dat zijn 6,6 miljoen bomen, een kwart meer dan wat Vlaanderen nu vooropstelt. "Als we alle gemeenten kunnen overtuigen, dan halen we die extra 6,6 miljoen bomen. En dan doen we inderdaad bovenop het ambitieuze Vlaamse plan om 10.000 hectare bos te realiseren, nog iets extra. Op die manier willen we samenwerken. Zo kunnen we de klimaatdoelstellingen realiseren", zegt de minister. Daarnaast vraagt hij ook om per inwoner een halve meter haag te planten.

De minister wil ook het aantal elektrische laadpalen in het straatbeeld drastisch vermeerderen. Hij streeft naar 1 laadpunt voor 200 Vlamingen, een viervoudiging van wat Vlaanderen liet optekenen in het klimaatplan. Er moeten ook extra woonrenovaties komen, vindt de minister.  Vlaanderen wil nu jaarlijks 2,5 procent van de woningen renoveren. Somers gaat voor 1 procent extra. De klimaatdoelstellingen zijn voor alle duidelijkheid vriendelijke suggesties, maar geen verplichtingen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

1 miljoen

Hoeveel moet dat kosten? Minister Somers zegt dat hij 1 miljoen euro voorziet in eigen portefeuille om de burgemeesters een duw in de goede richting te geven.  Dat geld is vooral voorzien voor de zogenoemde 'Klimaattafels', ontmoetingsplekken waar men kan bekijken wat er in de buurt extra gedaan kan worden voor het klimaat.

Maar de minister verwacht ook dat de steden en gemeenten zélf een aanzienlijk deel van hun budget zullen aanwenden, ook al hebben ze het soms financieel moeilijk. "Samen krijgen ze bijna 20 miljard euro. Geen enkele Vlaamse regering heeft zoveel budget voor de lokale besturen voorzien", zegt Somers. Daarnaast komt er ook nog geld aan van het Klimaatfonds. Hoeveel is nog niet zeker, daar wordt nog over onderhandeld.

Volgens de minister zijn er ook "slimme oplossingen". Lees: maatregelen die géén geld kosten. "Een lokaal bestuur kan z'n bouwreglement aanpassen en soepeler worden. Bijvoorbeeld kan het zeggen: als je je woning beter isoleert, dan kan je een verdieping extra bouwen. Dat kost geen geld", aldus Somers.

Beluister hier het gesprek met minister Bart Somers in "De Ochtend" op Radio 1:

Steden en gemeenten: "We beschouwen dit als suggesties"

De Vlaamse vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) benadrukt dat de klimaatdoelstellingen van Somers voor hen louter suggesties zijn. "Lokale besturen zijn zelf best geplaatst om te oordelen welke maatregel het beste is. Ze doen nu al veel", zegt Nathalie Debast van VVSG.

Dat de steden en gemeenten hun budget dat ze krijgen van Vlaanderen voor een deel voor die doelstellingen zouden kunnen gebruiken, lijkt op een koude steen te vallen. "Dat kost natuurlijk allemaal geld. De lokale besturen kregen in het algemeen inderdaad geld bij van Vlaanderen. Maar daartegenover staan zeer veel noden. Hoe ze dat geld besteden is een lokale keuze", zegt Debast. De organisatie bevestigt wel dat de minister 1 miljoen euro opzij zette voor de zogenoemde 'Klimaattafels'. De oproep daaromtrent is al de deur uit.

De organisatie benadrukt wel dat ze blij is met de uitgestoken hand van de minister. "Klimaat en duurzaamheid zijn thema's die al lang leven bij de lokale besturen. Goed dat de minister op die dynamiek wil verder surfen", aldus Debast.

Bekijk hier een reportage van "Terzake" over bomen en bosbeheer in Vlaanderen:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het interview met minister Bart Somers in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen