Videospeler inladen...

Leen Demaré (58) over zoektocht naar nieuwe job na plots ontslag: "Het is een voltijdse bezigheid, en stresserend"

Enkele maanden na haar plotse ontslag bij radiozender JOE is radiopresentatrice Leen Demaré (58) voltijds op zoek naar een nieuwe job. In "Vandaag" blikt ze terug op de voorbije maanden, en kijkt ze vooruit naar haar nieuwe leven. "Mijn vertrek bij de radio was plots en categoriek, dus nu moet ik wel iets anders verzinnen. En dat is een voltijdse bezigheid", aldus Demaré.

Leen Demaré was ruim 33 jaar onafgebroken te horen op verschillende radiozenders. Na een job bij Radio 1 stond ze mee aan de wieg van Radio Donna, de voorloper van MNM. Ze stapte zelf over naar 4fm, het latere JOEfm, nu Joe. Daar presenteerde ze eind november 2019 haar laatste radio-uitzending. Heel kort liet ze de luisteraars verstaan dat ze de volgende dag al niet meer te horen zou zijn. Einde verhaal. Vandaag is ze voor de eerste keer sinds dat ontslag te zien op televisie, in "Vandaag".

Demaré heeft het gevoel dat ze aan de kant werd geschoven wegens haar leeftijd. "De zender moet blijven evolueren": meer uitleg kreeg ze niet bij haar ontslagbrief. Die schok moest ze even verwerken. "Intussen heb ik dat losgelaten en kijk ik vooruit", zegt ze vastberaden. "Al heb ik me eerst twee weken opgesloten thuis, in een lelijke roze badjas. Daarna is mijn nieuwe leven begonnen. En dat is af en toe een beetje stresserend, want een job zoeken is een fulltime bezigheid. Dat is nieuw voor mij, want ik heb nog nooit gesolliciteerd."

Volgens Demaré loopt dat solliciteren niet van een leien dakje. "Vroeger kon je bij manier van spreken een job vinden op café. Door met de juiste persoon iets te gaan drinken, en de juiste persoon op de juiste plek te zijn: dat is nu niet meer het geval", vertelt ze. "Het is een intensief proces: netwerken, een cv opstellen, motivatiebrieven uitsturen. En ik moet allerlei dingen bijleren, zoals de Office-computerprogramma's bijvoorbeeld."

Ik heb mijn plotse ontslag een plaats gegeven, en ik kijk vooruit. Maar dat is een fulltime bezigheid.

Demaré houdt een blog bij over haar zoektocht naar een nieuwe job, en de nieuwe invulling van haar leven. "Een ander onprettig gevolg van mijn ontslag was dat ik mijn bedrijfswagen moest inleveren. Er zijn weinig dingen in het leven die me zo matig interesseren als auto's. Je hebt tegenwoordig al een diploma nodig om een degelijke auto te kunnen kopen, en daar wegwijs in te geraken", grapt ze.

"Ineens dook er een boekhouder op, omdat ik eraan denk om als zelfstandige aan de slag te gaan. Ik dacht: ik geef enkele duizenden euro's uit aan een tweedehandswagen, en daarmee is de kous af, maar zo werkt dat dus niet. Uiteindelijk heb ik mijn boekhouder laten kiezen, en het is een Toyota Corollo geworden. Dat klinkt beter dan Corolla", lacht ze.

Of er ook iets positiefs is voortgekomen uit dat ontslag? "Dat ik hier te gast ben", aldus Demaré, die de hele aflevering van "Vandaag" mee aanschuift als tafelgast bij presentatrice Danira Boukhriss-Terkessidis.

Bekijk hier het gesprek met Leen Demaré in "Vandaag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen