Radio 2

Leerlingen Atlascollege Genk komen naar buiten tegen cultuurbesparingen: "Misschien houden ze nu een beetje rekening met ons"

De leerlingen Kunst & Vormgeving van het Atlascollege in Genk hebben vanochtend een tentoonstelling georganiseerd aan de Molenvijver in Genk. "Hoofd boven water houden" was hun thema. "Het is een knipoog naar de besparingen in de cultuursector", zegt directrice Christel Schepers. 

De Molenvijver in Genk was vanochtend niet enkel met vissen gevuld. Er waren ook kunstwerken te zien aan het oppervlak. Directrice Christel Schepers legt uit wat die daar doen: "Wij hebben vandaag drijvende objecten te water gelaten onder het thema "Hoofd boven water houden". Dat is natuurlijk een knipoog naar de besparingen in de cultuursector." 

De school hoopt met deze actie een signaal te geven aan de overheid om niet drastisch te besparen op cultuursubsidies. Directrice Schepers staat erop dat de jeugd kansen krijgt in de kunstwereld. "Het is enorm belangrijk dat er voldoende middelen zijn voor jonge talenten om zich te ontwikkelen. Maar net die jongeren zijn de dupe van de besparingen." 

Positief blijven

Volgens studente Amber is het belangrijk om op een positieve manier om te gaan met de plannen van de overheid. "Er komt regelmatig kritiek op de onze sector, daarom moeten wij laten zien dat we het hoofd boven water kunnen houden", vertelt ze. 

Ik vrees dat deze tentoonstelling weinig zal veranderen

Amber, leerling

"Ik hoop dat de regering toch wat rekening met ons houdt nu we dit georganiseerd hebben", gaat Amber verder. "Maar het staat zo goed als vast dat we minder geld zullen krijgen. Ik vrees dat deze tentoonstelling weinig zal veranderen."

De leerlingen lieten zich niet toevallig vandaag horen. Het is de 4de editie van de Dag van het KSO (kunstsecundair onderwijs). Verspreid over Vlaanderen organiseerden kunstscholen daarom acties. 

Meest gelezen