Videospeler inladen...

Miljardair Michael Bloomberg mikt niet langer op het Witte Huis, hij steunt nu Joe Biden: "Maar geen garantie op succes"

De voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg is niet langer presidentskandidaat. Hij scoorde erg slecht bij de recente Democratische voorverkiezingen en schaart zich nu achter die andere centrumfiguur, voormalig vicepresident Joe Biden. "De race voor de Democratische nominatie is nog niet gelopen. Biden kan nog meer gaan scoren in de komende voorverkiezingen met de (financiële) steun van Bloomberg, maar Bernie Sanders zal de handdoek niet in de ring gooien", meldt Björn Soenens vanuit Los Angeles.

Michael Bloomberg had zich eerder in de strijd voor de Democratische nominatie gemengd als alternatief voor centrumfiguur Joe Biden. Die bleek het aanvankelijk erg slecht te doen in de eerste voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire. De 78-jarige Bloomberg kon het echter niet veel beter en sloeg ook niet echt een goed figuur in een debat met de andere kandidaten.

De miljardair en voormalig burgemeester van New York, Michael Bloomberg, heeft het gisteren ook erg slecht gedaan op "Super Tuesday", de voorverkiezing in niet minder dan 14 staten. Hij kon enkel de koppositie verkrijgen in Amerikaans Samoa, een overzees gebiedsdeel in de Stille Oceaan. 

Bloomberg trekt nu zijn conclusies en stapt uit de race. Hij schaart zich nu achter Joe Biden, voormalig vicepresident onder president Barack Obama. Biden -die er tot enkele dagen geleden nauwelijks aan te pas kwam- is de grote winnaar geworden van Super Tuesday met overwinningen in 9 van de 14 staten. 

De steun van Bloomberg kan erg belangrijk zijn: hij had een oorlogskas van 500 miljoen dollar opzijgezet voor zijn campagne. Eerder had Biden ook al de steun gekregen van drie andere Democratische presidentskandidaten die de handdoek in de ring hebben gegooid: Beto O'Rourke, Pete Buttigieg en Amy Klobuchar. 

Joe Biden kan nog meer gaan scoren nu hij de steun van Bloomberg krijgt, maar de race is nog niet gelopen

Björn Soenens in Los Angeles

De strijd om de Democratische nominatie is nog lang niet gestreden. De twee grote kanshebbers zijn Joe Biden en Bernie Sanders. Nu Biden de steun krijgt van Bloomberg, lijkt hij de wind in de zeilen te hebben.

"Michael Bloomberg heeft gezien dat er geen pad is naar het presidentschap voor hem. Hij heeft veel minder goed gescoord dan hij had verwacht. Hij gooit nu de handdoek in de ring en hij heeft beloofd dat hij zijn oorlogskas van een half miljard dollar zal gebruiken om centrumkandidaat Joe Biden te steunen. Joe Biden kan op beide oren slapen met die steun. Biden kan nog meer gaan scoren in de voorverkiezingen volgende week met de steun van Bloomberg", meldt Björn Soenens vanuit Los Angeles.

Björn Soenens is er niet van overtuigd dat Joe Biden de geschikte Democratische kandidaat is om de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump te verslaan op 3 november. 

"Joe Biden is geen inspirerende spreker en veel Democratische kiezers hebben tegen heug en meug voor hem gestemd. Hij is een politicus uit het verleden die al vijftig jaar in de politiek zit. Men dreigt dus op een scenario af te stevenen waarbij de Democraten weer een kandidaat hebben tegen Donald Trump die weinig enthousiasme opwekt. Krijgen ze genoeg mensen naar het stemlokaal voor de presidentsverkiezingen als het Joe Biden wordt, dat is de grote vraag", aldus Soenens.

Maar de race voor de Democratische nominatie is nog niet gelopen. "Er zijn nog een paar duizend afgevaardigden te winnen. Bernie Sanders zal de handdoek niet in de ring gooien. Alles zal afhangen van de progressieve Democratische presidentskandidaat Elizabeth Warren. Zal zij haar steun geven aan Bernie Sanders of niet? Zij kan Sanders wurgen, als ze in de strijd blijft bij de Democratische voorverkiezingen", besluit Soenens.

Bekijk de analyse van Björn Soenens uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Bekijk de analyse van Paul Verhagen van het Hague Centre for Strategic Studies uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen