Nicolas Maeterlinck

Na de onrust aan de Grieks-Turkse grens, Vlaams Belang eist dat Turkse ambassadeur op het matje geroepen wordt

Vlaams Belang heeft woensdagmiddag actiegevoerd aan de Turkse ambassade. Nagenoeg alle parlementsleden van het Vlaams Belang daagden op met spandoeken, protestborden met de beeltenis van Erdogan en de centrale boodschap: "Stop Turkse chantage!".

Afgelopen dagen stuurde de regering van Recep Tayyip Erdogan naar eigen zeggen zeker 75.000 migranten naar de Europese buitengrenzen. Dit in het kader van de Turkse interventies in Syrië en een wens om meer Europese steun. "We moeten zelf onze grenzen beschermen en Turkije straffen voor deze verraderlijke misdaden", vindt de partij, die wil dat de Turkse ambassadeur op het matje wordt geroepen door minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR).

Partijvoorzitter Tom Van Grieken herinnert eraan dat Turkije in ruil voor miljarden euro's "afkoopgeld" de EU-grenzen zou beveiligen tegen illegale migratie. "Ons geld heeft Turkije wel aanvaard, maar nu gebruikt Erdogan het tegen ons om zijn agressief beleid in Syrië te ondersteunen. Het is tijd om Turkije haar hefbomen die het heeft over ons af te pakken en zelf onze grenzen te beveiligen. Erdogan moet ook gestraft worden voor deze verraderlijke misdaden", vindt Van Grieken.


Het Vlaams Belang eist dat de Turkse ambassadeur op het matje wordt geroepen wegens het "deloyaal chantagebeleid" aan de Turks-Griekse grens. Voorts moet de financiële steun aan Turkije, zowel in Europees als in Belgisch kader, gestopt worden en moet het Turks lidmaatschap van de Navo en de douane-unie met de EU stopgezet worden. Griekenland en Bulgarije moeten dringend geholpen worden bij hun inspanningen voor de veiligheid van de Europese buitengrenzen. Dit zowel materieel, financieel als desnoods militair.

Meest gelezen