Videospeler inladen...

10 nieuwe gevallen van coronavirus in ons land, Belgen in Tenerife mogen naar huis

Er zijn 10 nieuwe besmettingen met het coronavirus 2019-nCOV vastgesteld in ons land. Het totale aantal patiënten in België is nu dus 23. Ondertussen meldt reisorganisator TUI dat het morgenavond zo'n 100 Belgen terughaalt uit Tenerife, waar die in quarantaine in hun hotel zitten. 

In het bewuste hotel zitten 148 Belgische toeristen vast, vooral klanten van reisoperator TUI. Die laatste groep van zo'n honderdtal mensen mag morgen terug naar huis. De Spaanse autoriteiten hebben daar toestemming voor gegeven, op voorwaarde dat het transport geregeld is. En dat is het geval, zegt TUI-woordvoerder Pieter Demeyere.

"Ons werd verteld dat de Spaanse autoriteiten morgen de mensen kunnen laten vertrekken uit het hotel, op voorwaarde dat er een vliegtuig is en daar hebben wij voor gezorgd." De Belgische TUI-reizigers landen morgenavond laat in ons land. Wat er met de andere Belgen gebeurt, die geen klant zijn van TUI, is nog niet duidelijk.  

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de Belgen op Tenerife (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Vooral buitenlandse besmettingen

Intussen zijn er 23 mensen besmet geraakt met het coronavirus in ons land. Het referentielaboratorium van de KU Leuven voerde gisteren 495 tests uit, en 10 nieuwe mensen testten positief.

Negen van de tien nieuwe patiënten hebben het virus opgelopen in Noord-Italië. Ze ontwikkelden een infectie aan de bovenste luchtwegen met relatief milde griepachtige symptomen, en blijven momenteel in thuisisolatie. Een van die negen patiënten is een ambtenaar van het Europees Defensieagentschap (EDA), een agentschap van de Europese Unie in Brussel. Hij geraakte besmet tijdens een missie in Italië, en is al sinds 23 februari terug in België.

De tiende nieuwe besmetting werd gisteren al bekendgemaakt, dat was een man uit Eupen. Hij is de eerste, en tot dusver ook de enige persoon die in België zelf besmet geraakte. Hij verblijft in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis, met een meer ernstige longontsteking.

23 besmettingen

In het totaal zijn er nu 23 mensen in België besmet geraakt met het virus. Gisteren stond de teller nog op 13 officiële besmettingen, vooral bij mensen die pas in Noord-Italië geweest waren. De FOD Volksgezondheid roept reizigers die uit die regio komen op om nog tot 14 dagen na hun terugkeer extra alert te blijven voor ziektesymptomen.

De FOD Volksgezondheid geeft dagelijks rond 11.30 uur een stand van zaken over het aantal besmettingen:

Textielbedrijven inzetten voor mondmaskers?

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block bekijkt intussen of textielbedrijven in België mondmaskers voor dokters en verpleegkundigen kunnen maken. De bevoorrading uit China is volledig stilgevallen na de uitbraak van het virus, en de ziekenhuizen bij ons hebben maar een beperkte voorraad meer van mondmaskers.

"Eventueel moeten textielbedrijven tijdelijk overschakelen op de productie van mondmaskers", zegt minister De Block. "Zo kunnen we onze eigen voorraad maken. De mondmaskers moeten dan natuurlijk wel technisch en hygiënisch in orde zijn."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Woonzorgcentrum sluit preventief de deuren

Woonzorgcentrum Eyckenborch in Gooik heeft beslist om preventief de deuren te sluiten voor bezoekers. Dat laat het centrum weten via Facebook. (zie onderstaande screenshot) Het is de eerste voorziening die deze maatregel neemt, naar eigen zeggen om hun groep kwetsbare bewoners zo goed mogelijk te beschermen.

Een van de werknemers in het woonzorgcentrum is in contact gekomen met iemand die mogelijk besmet is met het coronavirus. Bezoekers zijn daarom tijdelijk niet meer welkom, zo laat de directie van het woonzorgcentrum weten. Ze benadrukt ook dat dit een preventieve maatregel is: de werknemer is tijdelijk in quarantaine geplaatst in afwachting van de resultaten van het medisch onderzoek. Het is absoluut niet zeker dat die persoon effectief besmet is met het coronavirus.

Meest gelezen