Nicolas Maeterlinck

Nog altijd geen fonds voor lekkende stookolietanks

Twee jaar geleden werd beslist om een fonds op te richten dat de schade door lekkende stookolietanks bij particulieren moet dekken. Maar dat fonds laat op zich wachten. De partij Groen wil dat er snel werk van gemaakt wordt.  Want de kosten voor eigenaars van zo'n lekkende tank lopen hoog op. 

Afvalstoffenmaatschappij OVAM schat dat er in Vlaanderen zo'n 6500 lekkende stookolietanks bij mensen thuis zijn. Maar als je de bodem moet saneren, kost dat de eigenaars handenvol geld. Daarom werd er twee jaar geleden beslist om daar een fonds voor op te richten, maar dat is nog altijd niet gebeurd. "Onbegrijpelijk", vindt Vlaams parlementslid Johan Danen (Groen) uit Bilzen. "Al het wetgevende werk is gebeurd om dat fonds op te richten, maar meer dan een jaar later is dat fonds er nog altijd niet. " 

Hoe langer men wacht om te saneren, hoe erger de vervuiling wordt

Vlaams parlementslid Johan Danen

Danen kreeg de afgelopen maanden al veel vragen over het fonds van getroffen eigenaars. "Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. De saneringskosten lopen op, het gaat om tienduizenden euro's. En hoe langer men wacht om te saneren, hoe erger de vervuiling wordt." Er komen ook meer en meer lekkende tanks bij. Ovam schat dat het gaat om 50 tot 70 tanks per jaar. "In het verleden werden alle woningen uitgerust met stookolietanks. Maar intussen zijn die tanks al redelijk oud, en hoe ouder ze worden, hoe meer risico op lekken." 

De kosten zullen oplopen tot 900 miljoen euro, dat is onbetaalbaar

Johan Mattart, directeur van sectororganisatie Brafco

De Belgische Federatie van Brandstofleveranciers (Brafco) vindt de plannen voor het fonds onhaalbaar. “Het kostenplaatje zal oplopen tot 900 miljoen euro”, zegt directeur Johan Mattart van Brafco. “Want Vlaanderen wil via dat fonds veel te veel regelen. Bijvoorbeeld ook het opruimen van stookolietanks die 10, 20 of 30 jaar geleden al uit gebruik zijn genomen, maar waar de eigenaars ze al die tijd hebben laten zitten. En dat zijn lekkende tijdbommen.”

Maar wat dan wel? “Als we ons beperken tot gezinnen die zich altijd hebben gehouden aan de wetgeving, is het wel haalbaar", zegt Mattart. "We willen een kleine bijdrage hebben om het fonds te spijzen. We denken aan een halve eurocent per liter, dat komt neer op 10 euro voor 2.000 liter stookolie, dat is wel haalbaar.”

Meest gelezen