Radio 2

Anderlechtse jongeren voetballen met politieagenten: "Nu kunnen wij hén eens achterna lopen!"

Politieagenten spelen vandaag een wedstrijd minivoetbal met jongeren uit Anderlecht. De gemeente Anderlecht en de politiezone Zuid willen zo de band tussen agenten en jongeren versterken. De agenten kennen de jongeren al heel lang en ze willen hen ook wel eens op een andere manier leren kennen. 

Vrijwillige agenten spelen samen mét de jongeren, want de ploegen zijn gemengd. "Het is dus niet wij tegen hen, vandaag zijn we één ploeg",  zegt Karen De Wit, inspecteur bij politiezone Zuid. Hoewel de jongeren er wel naar uitkijken om achter de agenten aan te lopen: "Vandaag zitten wij de politieagenten eens achterna", grappen ze.   

Mohamed vindt het goed dat de agenten hen eens met een andere blik bekijken. "Als wij politieagenten zien, zelfs als we niets gedaan hebben, denken we meteen: "Oh nee, wij gaan hier weer een lange controle hebben, ze gaan ons weer lastigvallen." Nu kunnen we eens rustig praten met agenten. Want ze zijn niet allemaal stout of agressief hé! De meesten zijn nog normaal." 

Zij hebben hun reputatie op straat, wij hebben de onze. Dat botst wel eens als we allebei stoer willen doen. 

Jelle Van Den Ende, politiezone Zuid

"Ik denk dat dit initiatief de relatie tussen ons en de jongeren heel goed gaat doen", zegt Jelle Van Den Ende van politiezone Zuid. "Het is belangrijk om te laten zien dat we niet bang moeten zijn van elkaar en dat we goed overeen kunnen komen." Voor de agenten en jongeren is het contact makkelijker tijdens het toernooi dan op straat, omdat de agenten niet in uniform zijn maar in trainingspak. "Wel gek om te zien dat het ook normale mensen zijn, zo in hun voetbaltenue", lacht Mohamed. 

Voor herhaling vatbaar

Een tweede wedstrijd staat al gepland, op 22 april. De organisatoren hopen dat het project zal verbreden, ook naar andere sporten toe. De jongeren zouden in de toekomst ook meer betrokken worden bij de organisatie. 

Radio 2

Meest gelezen