#MeToo wordt #WeesLuider: politica Sihame El Kaouakibi (Open VLD) vraagt om meer op te komen voor elkaar 

Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) heeft op Twitter een video geplaatst waarin ze seksisme en racisme tegenover vrouwen aanklaagt.  Ze roept daarbij vrouwen op om niet langer te zwijgen en lanceert hiervoor de hashtag #WeesLuider.

'‘Aandachtshoer"," onnozele trien" of "poedelkop", het zijn maar een paar voorbeelden van beledigingen die Sihame El Kaouakibi elke dag digitaal naar haar hoofd krijgt geslingerd. Met een video op Twitter wil ze daarom een statement maken. Ze roept vrouwen én mannen op om minder te zwijgen en op te komen voor anderen wanneer ze iets zien dat niet kan. 

#Weesluider

"Ik maak dit al 10 jaar mee en het wordt steeds erger.  Bijna 80 procent van de reacties die ik krijg op sociale media zijn seksistisch of racistisch", zo vertelt de politica aan VRT NWS. "De meeste van deze haatdragende reacties worden verborgen voor het publiek, maar ik kon niet langer zwijgen." 

Bijna 80 procent van de reacties die ik krijg op sociale media zijn seksistisch of racistisch

De impact van vrouw zijn in combinatie met leeftijd en afkomst wordt volgens het Open Vld-lid onderschat. Ze verwijst daarbij naar haar politieke carrière: "Het is duidelijk dat vrouwen veel meer dan mannen afzien van racisme en seksisme wanneer ze een politieke functie opnemen." Met de video en de slogan "#WeesLuider" hoopt El Kaouakibi hier verandering in te brengen. 

Praten helpt

Onderzoekster Sara De Vuyst van de Gentse universiteit steunt de actie van El Kaouakibi en stelt dat het helpt om te getuigen over intimidatie: "Het doel is vaak om vrouwen en minderheidsgroepen letterlijk het zwijgen op te leggen en ongelijkheden in stand te houden. Hierover praten zorgt ervoor dat het probleem zichtbaarder wordt en dat anderen die hiermee geconfronteerd worden zich minder alleen voelen. " 

 Praten zorgt ervoor dat het probleem zichtbaarder wordt en dat anderen zich minder alleen voelen

Sara De Vuyst, onderzoekster UGent

De Vuyst merkt ook op dat de laatste jaren seksistische en racistische boodschappen zich makkelijker verspreiden via sociale media, volgens haar is het belangrijk om dat bespreekbaar te maken: "Dat is iets waar vrouwen die geconfronteerd worden met dit soort intimidatie aan kunnen bijdragen, door met hun verhaal naar buiten te komen. Maar ook anderen in hun omgeving, die getuige zijn van zo'n intimidatie, kunnen helpen." 

De volledige video kan u hieronder bekijken:

Meest gelezen