Videospeler inladen...

Joe Biden wint op Super Tuesday, Sanders kan standhouden in Californië, maar verliest in Texas

Voormalig vicepresident Joe Biden wint het meeste aantal staten op Super Tuesday. Hij heeft in 9 van de 14 staten de winst binnengehaald. Zijn voornaamste uitdager Bernie Sanders heeft er voorlopig maar 3. Miljardair Michael Bloomberg en Elizabeth Warren gaan helemaal onderuit en lijken uitgespeeld. Texas gaat verrassend ook naar Joe Biden, net als het kleinere Maine. Het zeer belangrijke Californië gaat dan weer vrijwel zeker naar Sanders. 

Op Super Tuesday is in 14 staten en Amerikaans Samoa - een overzees gebiedsdeel in de Stille Oceaan - gestemd voor de Democratische voorverkiezingen. Het was een cruciale dag, want er werd een derde van het totale aantal afgevaardigden verdeeld. Die afgevaardigden krijgen de kandidaten aan de hand van hun stemmenaantal en die bepalen op de partijconventie in de zomer wie de Democratische uitdager van de Republikeinse president Donald Trump gaat worden.

Waarom is Super Tuesday zo belangrijk: in deze video leggen we het uit (lees daaronder verder): 

Videospeler inladen...

Joe Biden (77) heeft de winst binnen in Massachusetts, Minnesota, Tennessee, Oklahoma, Alabama, Arkansas, North Carolina en Virginia. "Het is nog vroeg, maar het ziet er heel goed uit, stukken beter dan een paar dagen geleden", zegt Biden in een eerste reactie. "Voor zaterdag werd mijn campagne doodverklaard, maar na South Carolina zijn we terug."

Opvallend is dat de grote staat Texas (met veel afgevaardigden) naar Biden gaat. Nochtans was daar een overwinning van Bernie Sanders voorspeld. Het grote succes van Biden is te danken aan zijn populariteit bij erg belangrijke minderheden zoals zwarte kiezers en Spaanstaligen. Ook de oudere kiezer kiest massaal voor Biden.

Senator Bernie Sanders (78), tot nu de koploper, won in Utah, Colorado en zijn thuisstaat Vermont. Sanders staat ook aan de leiding in Californië, de staat met de meeste afgevaardigden. Sanders doet het slechter bij minderheden, maar is erg populair bij jongeren. Hij lijkt heel wat afgevaardigden binnen te halen, maar wordt nu in een buitenbaan geduwd door het succes van rivaal Joe Biden.

De strijd voor de Democratische nominatie is echter nog niet beslecht: Biden wint dan wel in 9 van de 14 staten, het is het aantal afgevaardigden achter zijn naam dat telt en hij heeft nu een voorsprong - zij het geen beslissende - op Bernie Sanders. Ook is het niet zo dat als je in een staat wint, dat je dan alle afgevaardigden van die staat achter je krijgt. Alles samen genomen is Super Tuesday toch een succes voor Biden, die vorige week op een dood spoor leek te zitten, maar nu aan de kop staat. 

Biden is een centrumkandidaat, Sanders staat voor een veel linkser programma, met onder meer universele gezondheidszorg en gratis hoger onderwijs. Dat twee andere centrumkandidaten, Amy Klobuchar en Pete Buttigieg, vlak voor Super Tuesday uit de race stapten en hun steun betuigden aan Biden heeft de voormalige vicepresident een belangrijke duw in de rug gegeven. In Texas heeft die andere voormalige Democratische kandidaat Beto O'Rourke zijn steun betuigd aan Biden en mogelijk heeft dat de voormalige vicepresident geholpen. Veel Democraten vrezen dat Sanders te progressief is en dat centrumkiezers hun kat zouden sturen in november waardoor Trump de vrije hand krijgt.

Bekijk de eerste reacties van Biden en Sanders (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Voor Bloomberg en Warren is het game over

Voor miljardair Michael Bloomberg en Elizabeth Warren valt het resultaat tegen, zij halen amper afgevaardigden binnen. 

Michael Bloomberg positioneerde zich vooral als het 'plan B' voor mocht de campagne van Joe Biden niet aanslaan. Bloomberg zou 8 afgevaardigden halen door in Amerikaans Samoa te winnen.  Maar na het succes van Biden heeft Bloomberg zijn kandidatuur ingetrokken. Hij schaart zich nu achter Joe Biden. 

Elizabeth Warren haalde het niet in haar eigen thuisstaat Massachusetts. Met mogelijk maar 7 afgevaardigden is ook voor Warren het spel gespeeld. Zij vist in dezelfde linkse vijver als Bernie Sanders en die is alleszins nu duidelijk de topkandidaat van die vleugel van de Democratische partij geworden.

Bekijk hieronder het aantal afgevaardigden per kandidaat. Opgelet: nog niet alle resultaten van Super Tuesday zijn al bekend. Voor het opstellen van de rangschikking baseren we ons op gegevens van RealClearPolitics.

1.991 afgevaardigden

Bij elke voorverkiezing krijgt de kandidaat die meer dan 15 procent van de stemmen behaalde, de steun van een aantal afgevaardigden. De kandidaat die er in slaagt om 1.991 afgevaardigden achter zich te verzamelen, wordt in juli de presidentskandidaat van de Democratische partij. Hij/zij strijdt op 3 november tegen Donald Trump om de volgende president van de Verenigde Staten te worden.

Meest gelezen