Universiteit Hasselt

Universiteit Hasselt ontwikkelt "slimme" pleister in opvallend klein formaat: "Dit is revolutionair"

De Universiteit Hasselt heeft de pleister Plug ’n Patch ontwikkeld. Die is in staat te meten wat er in een mensenlichaam gebeurt. Het is de bedoeling dat op termijn hart- en longpatiënten zo thuis kunnen worden opgevolgd. 

Iedereen kent de pleisters wel die je op wonden kleeft, maar de pleister van de Hasseltse universiteit is een beetje specialer. “Onze Plug ‘n Patch zit boordevol sensoren die een heleboel vitale functies in ons lichaam kunnen meten. Zo kunnen de dokters opvolgen wat er in ons lichaam gebeurt", zegt onderzoekster Helène De Cannière. 

De pleister is zelfs in staat om een hartfilmpje te maken. Zo krijgen dokters informatie over hoe regelmatig het hartritme is en hoe snel het hart slaat. De pleister zal dan ook vooral gebruikt worden door hart- en longpatiënten. 

Revolutie in klein formaat

Ondanks de vele sensoren is het formaat van de Plug ‘n Patch niet veel groter dan dat van een gewone pleister. Hij is kleiner dan 10 centimeter en maar 1 centimeter dik. “Met zoveel sensoren erin is dat revolutionair", zegt De Cannière. “Zo’n handig formaat is belangrijk, want de pleister wordt op de borstkas aangebracht en dat moet zo comfortabel mogelijk zitten.” 

Het is altijd goed dat mensen niet naar het ziekenhuis moeten komen

Helène De Cannière

Dankzij de pleister zullen patiënten continu kunnen worden opgevolgd. Ook thuis. “Als we kunnen voorkomen dat mensen naar het ziekenhuis moeten, is dat een goede zaak. Bovendien krijgen we veel meer informatie als we hen ook thuis kunnen opvolgen.”

Op dit moment wordt de Plug ’n Patch nog verder onderzocht, maar binnen enkele jaren zal hij hoogstwaarschijnlijk echt worden gebruikt.

Meest gelezen