Videospeler inladen...

Vlaams klimaatminister Demir heeft geen probleem met klimaatplan voor gemeenten van collega Somers

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), die verantwoordelijk is voor klimaatbeleid, vindt niet dat haar collega Bart Somers (Open VLD) op haar terrein komt met zijn lokale klimaatplan voor de gemeenten. Somers is onder meer verantwoordelijk voor binnenlands bestuur, zeg maar steden en gemeenten. Zijn plan is ambitieuzer dan dat van de Vlaamse regering. Maar dat wil niet zeggen dat er twee klimaatplannen zijn, zei minister Demir in "De afspraak".

Bart Somers wil dat de gemeenten 33.000 laadpalen voor elektrische auto’s installeren, de Vlaamse regering wil er maar 8.500; Somers wil dat de gemeenten tegen 2030 40 procent minder CO2 uitstoten, de Vlaamse regering komt maar aan 32,6 procent.

Maar dat wil niet zeggen dat Somers met zijn plan ambitieuzer is dan de Vlaamse regering, zegt Zuhal Demir: “Die 40 procent CO2-reductie staat in het Vlaams regeerakkoord (als doelstelling voor de gemeenten, nvdr). Er zijn dus geen twee klimaatplannen. Elke minister heeft zijn doelstellingen voor het klimaat, of dat nu gaat over mobiliteit of landbouw. Men probeert tweespalt te creëren.”

Ik vind het goed dat hij ambitieus is, maar hij moet het ook waarmaken

Toch is Demir kritisch voor haar collega Somers, met name voor zijn ambitieuze doelstelling van 33.000 laadpalen: “De doelstelling die je vooropstelt, moet je ook halen. Ik vind het goed dat hij ambitieus is, maar hij moet het ook waarmaken. Hoe meer hoe beter, maar het moet betaalbaar blijven.”

Vlaams minister Crevits (CD&V) zei eerder vandaag dat ze begreep dat Demir “not amused” was door de plannen van Somers, maar zelfs dat “not amused” vond Demir zelf “een beetje overdreven”. Zij is naar eigen zeggen vooral blij dat haar Vlaamse collega-ministers zo ambitieus zijn op vlak van klimaat.

Bekijk het volledige gesprek met Zuhal Demir uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen