Radio 2

Bizar incident in Gent: huizen lopen onder met zeepschuim door lek bij chemisch bedrijf

In de Amerikalaan in Gent kwam er deze avond schuim uit de rioleringen op straat en uit de toiletten en wastafels bij een paar mensen thuis. Dat kwam door een lek bij een zeepverwerkend bedrijf. In samenwerking met de Gentse brandweer werd het probleem opgelost.

Bewoners van drie huizen uit de Amerikalaan in Gent konden deze avond lange tijd schuim ruimen uit hun woningen. Bij een naburig zeepverwerkend bedrijf, Christeyns, was in de namiddag een container beginnen lekken. Daardoor kwamen honderden liters schuim uit de riolering en uit de toiletten.

“Ik had me mijn avond na een fietstraining anders voorgesteld”, lacht buurtbewoner Freddy. “Al vijf tonnen schuim heb ik vanuit mijn toilet en stookruimte weggeschept! Ik was net klaar met een fietstraining en wilde een warme douche nemen. Maar dat draaide duidelijk anders uit.”

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Een buurvrouw had al rond 16.30 uur gemerkt dat er schuim uit een riooldeksel op straat kwam. Ze belde naar het zeepverwerkend bedrijf uit de buurt, maar daar hadden ze nog geen weet van een lek. Pas rond 19.30,  toen de volledige Amerikalaan onder een dikke laag schuim stond en er ook liters schuim kwam uit de toiletten en douches van drie woningen, kwam de brandweer ter plaatse. 

Opgeruimd en niet gevaarlijk

Bjorn Bryon van de Gentse brandweer: "We hebben een anti-schuimmiddel in het riool gedaan. Het chemisch bedrijf heeft ook drie vacuümwagens ter plaatse gestuurd. Daarmee werd de riolering leeggezogen." Ruim twee uur later was het schuim zo goed als volledig weg.

Op geen enkel moment was er gevaar voor de volksgezondheid. Sommige mensen hebben wel lichte schade opgelopen. “Maar er is al iemand van het bedrijf langsgeweest om contactgegevens uit te wisselen. Eventuele schade zullen zij vergoeden. Gelukkig is het maar schuim”, besluit buurtbewoner Freddy. 

Radio 2

Meest gelezen