Arie Kievit

Buxusmot ontwaakt vroeger uit winterslaap dan normaal

De buxusmot werd vandaag gespot in Lummen. Dat schrijft het Belang van Limburg. De terugkeer is ontzettend vroeg, want normaal duikt het beestje pas op vanaf april. 

Er is er eentje vroeger dan verwacht uit zijn winterslaap ontwaakt. De buxusmot werd vandaag gespot in Lummen. Opvallend, want normaal kruipt het beestje pas vanaf april uit zijn wintercocon. Door de gematigde winter ontwaakt het beestje nu al. 

Buxusmot plukken

Buxusmotten komen normaal twee keer per jaar voor. In april en mei en in juli en augustus. Ze knabbelen dan het bladmoes van de onderzijde van de buxusbladeren. Als je struik is aangevreten verandert die al snel in een grauw geraamte. 

Als je al last hebt van buxusmotten kan je toch best nog wachten met het spuiten van bestrijdingsmiddelen. Anders zal je nog niet veel rupsen raken, want de meeste zijn nog niet actief. April blijft daarvoor de beste periode. Als je er toch echt al vanaf wil, kan je ze er altijd eigenhandig uitplukken. 

De buxusmot werd in 2010 per ongeluk ingevoerd vanuit Azië en is nu een plaag in heel Europa. De buxus sterft wel niet als hij is aangevreten. Gewoon iets korter snoeien en hij leeft weer helemaal op. 

Meest gelezen