Vrij CLB over scholen en coronabesmettingen: "Correct informeren vóór bevestiging van besmetting is belangrijk"

Scholen moeten duidelijk communiceren over mogelijke coronabesmettingen, ook zonder dat een besmetting is bevestigd. Dat vindt het Vrij CLB. Scholen sluiten, zoals dat in Italië gebeurt, is volgens hen niet aan de orde. 

Gisteren raakte bekend dat een leerling van de middelbare school Kindsheid Jesu in Hasselt besmet was met het coronavirus. Daarnaast is ook een leerkracht van het Sint-Hubertuscollege in Pelt besmet. Beiden zijn preventief thuisgebleven deze week, en niet op school geweest.

De school in Hasselt heeft ouders al op de hoogte gebracht van de mogelijke besmetting, nog vóór die bevestigd werd. Bea Meertens, directeur Welzijn en Gezondheid van het Vrij CLB (Centrum voor leerlingenbegeleiding): “Het is een combinatie van risicoanalyse op basis van de testen die gedaan worden maar waarvan de uitslag nog niet bekend is, en de contacten van eventueel besmette leerlingen met andere personen. Op basis van die informatie worden de scholen geïnformeerd over de stappen die ze moeten zetten."

Als je niets zegt, krijg je vaak een geruchtenmolen
Bea Meertens, directeur Welzijn en Gezondheid

Pas informeren van zodra een besmetting officieel bevestigd is, vindt Meertens geen goed idee. “Als je helemaal niets zegt, dan krijg je vaak een geruchtenmolen. Er circuleren dan berichten die niet kloppen. Je kan beter iedereen op hetzelfde moment de juiste informatie geven, ook als een uitslag van een test er nog niet is. De raad die ik aan scholen geef is: check zelf altijd op voorhand de informatie en communiceer enkel wat je zelf weet. Je moet op het juiste moment correct informeren.”

In Italië zijn alle scholen en universiteiten nog zeker tot 15 maart gesloten. Daar is het coronavirus veel meer verspreid. Dezelfde maatregel invoeren in Limburg, en bij uitbreiding in Vlaanderen, is niet aan de orde volgens het CLB. “Deze epidemie gaat niet zomaar voorbij. Ook niet als je maandenlang scholen gaat sluiten. Het is belangrijk dat leerlingen gewoon naar school blijven komen. Buiten de school kan je ook in contact komen met het virus, en op school heb je juist een beter zicht op de zaak. Wanneer je iedereen thuis laat blijven, moeten ouders en grootouders op de leerlingen letten. Dat is een veel groter risico.”

Meest gelezen