Kinderen in de Indiase stad Secunderabad volgen les met een mondmaskertje (foto 4 maart 2020)
AFP or licensors

Coronavirus houdt wereldwijd nu al 290 miljoen kinderen van school: "Recht op onderwijs in gevaar"

Wereldwijd krijgen meer dan 290 miljoen kinderen niet het onderwijs dat ze zouden moeten krijgen omdat scholen dicht zijn door het nieuwe coronavirus. In 13 landen, waaronder China, Japan en Italië, heeft de overheid besloten om alle scholen voorlopig te sluiten. De Unesco, de organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur van de Verenigde Naties, maakt zich zorgen. "Dit kan het recht op onderwijs voor miljoenen kinderen in gevaar brengen."

Twee weken geleden was China, het land waar het coronavirus voor het eerst opdook en ook het hardst toeslaat, nog het enige land ter wereld dat scholen dichthield. Maar door de verdere verspreiding van het virus over de rest van de wereld hebben meerdere landen dat voorbeeld gevolgd. Volgens de Unesco, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, hebben op dit moment 22 landen uit 3 continenten aangekondigd dat ze scholen tijdelijk sluiten.

In 13 landen zijn alle scholen in het hele grondgebied dicht, dat is bijvoorbeeld het geval in China en Japan en nu ook in Italië. Daardoor kunnen wereldwijd 290,5 miljoen kinderen en jongeren, gaande van de kleuterschool tot het hoger middelbaar, geen les volgen. In 9 landen blijven de scholen enkel in bepaalde regio's dicht. Als ook die landen zouden beslissen om alle scholen te sluiten, zouden daar nog eens 180 miljoen kinderen bij komen.

De Unesco begrijpt de maatregel, maar waarschuwt ook dat die nog nooit op zulke grote schaal is doorgevoerd. En dat houdt risico's in. "Het tijdelijk sluiten van scholen uit medische of andere noodzaak is helaas niet ongewoon, maar de wereldwijde schaal en de snelheid waarmee dit nu gebeurt, is ongezien," zegt directeur-generaal Audrey Azoulay. "Als dat lang blijft duren, komt het recht op onderwijs voor miljoenen kinderen in gevaar."

Advies

De Unesco geeft landen advies om kinderen toch een vorm van onderwijs te kunnen blijven aanbieden, met extra aandacht voor kinderen en jongeren waarvoor het zo al moeilijk is om naar school te kunnen gaan. Zo is er extra steun voor programma's voor afstandsonderwijs op grote schaal. De organisatie helpt landen ook met applicaties en platformen die scholen en leerkrachten kunnen gebruiken om op afstand contact te houden met hun leerlingen.

Volgende week dinsdag houdt de Unesco een spoedvergadering waarop ministers van Onderwijs zullen overleggen en bekijken hoe ze het onderwijs kunnen blijven handhaven.

Ook Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de VN, maakt zich zorgen. "Het verleden heeft al aangetoond dat de sluiting van scholen nefaste gevolgen kan hebben voor kinderen, zeker in kwetsbare gemeenschappen. Als scholen sluiten, moet gekeken worden hoe er toch onderwijs kan worden aangeboden. Scholen die openblijven, zijn dan weer belangrijke bronnen om kinderen en hun families te leren hoe ze zich kunnen beschermen."

In welke landen zijn scholen dicht?

Unesco

Overal gesloten

 • Armenië
 • Azerbeidzjan
 • Bahrein
 • China (inclusief Hongkong en Macau)
 • Irak
 • Iran
 • Italië
 • Japan
 • Koeweit
 • Libanon
 • Noord-Korea
 • Mongolië
 • Verenigde Arabische Emiraten

Plaatselijk gesloten

 • Duitsland
 • Frankrijk
 • Pakistan
 • Singapore
 • Thailand
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten
 • Vietnam
 • Zuid-Korea

Andere ontwikkelingen

 • In China, waar het nieuwe coronavirus voor het eerst opdook, zijn in de voorbije 24 uur 139 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat zijn er 20 meer dan de dag voordien. 31 mensen zijn overleden. In Zuid-Korea zijn er 145 nieuwe gevallen. Daarmee komt het totale aantal besmettingen op 5.766, het hoogste aantal na China.
 • De Amerikaanse staat Californië heeft de noodtoestand afgekondigd. Daardoor kan de overheid meer middelen vrijmaken om het virus te bestrijden. In Californië zijn nu 53 besmettingen bevestigd. Een patiënt is overleden, een oudere man die besmet raakte op een cruiseschip en al een zwakke gezondheid had.
 • Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft 50 miljard dollar uitgetrokken voor landen die schade lijden door het nieuwe coronavirus. Het geld is vooral bestemd om arme en middenklasselanden waar de gezondheidszorg minder goed is, te helpen de ziekte te bestrijden.

Bekijk hier de laatste cijfers wereldwijd: 

Meest gelezen