"De zotte morgen" van Zjef Vanuytsel na 50 jaar op vinyl: is kleinkunst de nieuwe hype?

Zowat 50 jaar na het verschijnen van de LP "De zotte morgen", de doorbraak voor Zjef Vanuytsel, verschijnt het bekende titelnummer voor het eerst op vinyl als single. En er volgen nog eerste  persingen op vinyl van hits uit het kleinkunstverleden.

"De zotte morgen", een apart kleinkunstnummer toch: ietwat dreigend en apocalyptisch van toon, een typisch gitaarakkoord, de warme stem van Zjef Vanuytsel en een maatschappijkritische tekst. Het maakt van het nummer een absolute klassieker, die dan ook recent in een hitlijst als "De Lage Landen" van Radio 1 op de elfde plaats stond.

Eerder bracht BLP Records (de benaming is een verwijzing naar de term 'Belpop') al de LP "Veske zjèver" uit, een plaat van de overleden Kortrijkse cultzanger Johny Turbo. Dat liep goed en zo kwam na een tijd "Tim" van Wim De Craene voor het eerst als vinyl single op de markt. Later volgde nog "De eerste sneeuw" van Jan De Wilde. Een groot succes, de singles vlogen de deur uit. Telkens vonden 1.500 exemplaren de weg naar de platenkast van verrukte liefhebbers en verzamelaars.

Ik probeer met die singles op vinyl enkele gaten in het repertoire te dichten

Frederik Nuytten, BLP Records

Nu is het dus de beurt aan "De zotte morgen", de lancering is voor op Record Store Day, op 18 april. Er komen 500 zilveren exemplaren, die enkel in de platenwinkels zullen liggen. De andere exemplaren, op klassieke zwarte vinyl, zullen online te bestellen zijn. 

"Het succes van de vorige twee singles heeft me gemotiveerd om voort te doen met mijn plan.  Ik ben enkele jaren geleden begonnen als verzamelaar en verkoper van tweedehands vinyl en ik merkte als snel op dat bepaalde Belgische klassiekers nooit op vinyl waren verschenen. Met de oprichting van mijn eigen label probeer ik enkele gaten in het repertoire te dichten", zegt Frederik Nuytten, de man achter BLP Records uit Roeselare.

Heropleving van vinyl

"Ik doe het vanuit een passie natuurlijk. Met de verkoop van 1.500 singles ga je niet rijk worden, dus dat is geen drijfveer. Ik werk in een niche, zoveel is duidelijk. Maar ik hou van vinyl, ik heb een enorme liefde voor de materie én voor kleinkunst en dat zette me aan om zelf stappen te zetten op de markt. Ook al door de heropleving van vinyl de voorbije 10 jaar. In de jaren zeventig was een goed verkopende LP vaak voldoende voor een artiest. Ik wou daar toch iets aan doen omdat ik voelde dat er vraag was bij verzamelaars naar singles", weet Frederik Nuytten.

Elke release is elke keer goed voor een bombardement aan interesse

"En ja, ik heb mijn persoonlijke favorieten doorgedrukt. En het verkoopt als zot, verzamelaars smullen ervan en ik zie soms al exemplaren die voor 100 euro verhandeld worden", weet Frederik Nuytten. "Ik snap het succes soms niet. Ligt het aan de enorme kracht van die nummers? Heeft het te maken met  het fenomeen vinyl? Of willen mensen gewoon mee in iets nieuws? Hoe dan ook, elke keer weer is de release van zo'n single goed voor een bombardement aan interesse." 

De single is ook een eerbetoon aan Zjef Vanuytsel. Zijn LP met het nummer op kwam 50 jaar geleden uit en de zanger-architect is 5 jaar geleden gestorven. "Het is een mooi moment om het te doen. De tekst is nog altijd zeer actueel. Bovendien wordt het een single met twee a-kanten want het tweede nummer klinkt ook heel bekend in de oren", is te horen bij BLP Records. En inderdaad, op de ommekant staat "Ik weet wel mijn lief", een nummer dat gedoopt is in liefdesverdriet en melancholie. 

Wat komt er nog aan?

Succes lokt nieuwe initiatieven uit, ook hier. Tegelijkertijd met "De zotte morgen" brengt BLP Records ook een live-opname uit van Wim de Craene, uit 1978. "Ik heb de plaat gevonden in het rijke archief van de VRT. Ik voelde dat er interesse voor is. Ik heb de licentie gekocht bij de VRT en zo kon ik persen", zegt Nuytten.

In mei volgt nog en nieuwe single, "Helena" van Hugo Raspoet. "Misschien iets minder bekend, maar toch ook zeer geliefd, dat zie je op de lijstjes van de radiozenders. En ik denk eraan om Willem Vermandere eens te benaderen. Die man heeft amper singles. Misschien kan "Blanche en zin peird" wel iets worden. Nu, het hoeft niet altijd in het Vlaams te zijn. Belpop is breed, maar veel Engelstalige klassiekers zijn wél al eerder op single verschenen."

Uit het archief: Zjef Vanuytsel zingt "De zotte morgen":

Video player inladen...

Meest gelezen