Radio 2

Digitaal oor in Gents ziekenhuis waarschuwt voor te veel lawaai voor vroeggeboren baby's

Op de dienst Neonatologie van het AZ Jan Palfijn in Gent hangt een opvallend lichtgevend oor. Het gaat om een digitale meter in de vorm van een oor dat het aantal geproduceerde decibels in de omgeving meet. Zo kan het oor waarschuwen wanneer er te veel omgevingsgeluid is. "Dat is belangrijk voor de hersenontwikkeling van te vroeg geboren baby's", legt hoofdvroedvrouw Ann Rotty uit.

De digitale meter waarschuwt wanneer er te veel lawaai is. Premature baby's zijn uiterst gevoelig en krijgen stress als er onaangename geluidsprikkels zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat chaotisch en aanhoudend geluid de ontwikkeling van hersenen van te vroeg geboren baby's kan verstoren. Het inperken van geluid is dus noodzakelijk en daarvoor is het digitale oor een prima hulpmiddel.

Te veel lawaai kan de ontwikkeling van de hersenen verstoren

Er zijn veel mogelijke gevolgen als de ontwikkeling van de hersenen gestoord wordt. "Aandachtstoornissen, een verlaagde spraak- en taalontwikkeling, gehoorschade, een verstoorde slaap", legt Ann Rotty uit, "maar ook een verhoogde druk binnen in de schedel, opwinding en stress, een toename van de hartslag en nog andere kunnen de ontwikkeling in het gedrang brengen. Extreme prematuurtjes zijn daar zelfs nog gevoeliger voor, maar ook andere baby's die geen voldragen zwangerschap hebben meegemaakt zouden er gevolgen van kunnen hebben." 

Als er te hard gepraat wordt of we passeren met een karretje, dan verkleurt het oor. Dan weten we dat we moeten fluisteren en stiller zijn

Vroedvrouw Tinneke

Groen, oranje en rood

Het AZ Jan Palfijn vond een oplossing in het digitale oor. Het ziekenhuis kon de geluidsmeter aankopen door een schenking van Kiwanis Destelbergen. Het toestel kost 1.200 euro en heeft de vorm van een oor. "Bij geluid onder de 55 decibel kleurt het oor groen. Als die norm een beetje overschreden wordt licht het oor eerst oranje op (nvdr zie foto bovenaan dit artikel). Dat gebeurt zelfs al als een kindje weent bij het geven van een badje. Bij te veel geluid wordt het rood", vertelt vroedvrouw Tinneke. 

(lees verder onder de foto)

Zo stil mogelijk werken

Het ziekenhuis werkt al een aantal jaar aan een project dat zich richt op ontwikkelingsgerichte zorg. Het personeel op de afdeling Neonatologie heeft daar ook opleidingen voor gevolgd. Ze leren stiller werken, maar het  gaat niet enkel over geluid: "Het gaat ook bijvoorbeeld over licht en over aandacht hebben voor het slaap -en waakritme."

Gsm's worden geband en het geluid van de alarmen staat ook iets stiller

Hoofdvroedvrouw Ann Rotty

Meer waakzaamheid

De verplegers en de vroedvrouwen letten nu ook veel beter op het geluidsniveau van telefoons en monitoralarmen. De personeelsleden reageren nog sneller op alarmen, ze staan niet te praten vlakbij een couveuse, ze sluiten kasten en de deurtjes van de couveuses zachtjes, ze laten geen muziekjes horen in de bedjes en nog veel meer. 

Wat vinden de ouders zelf van het oor? "Ik vind dat echt heel fijn, want een baby kan zelf niet aangeven wanneer er te veel geluid is of niet. Nu letten we er allemaal veel meer op dat we niet te luid praten. We zijn er ons ook meer bewust van geluiden en de gevolgen ervan voor een prematuurtje", zegt mama Dagmar tevreden.

Meest gelezen