Parochianen Zemst denken mee over herbestemming van zes kerken: "Je kan hier moeilijk een wafelenbak houden"

Het is algemeen bekend dat kerken niet veel meer gebruikt worden, en dus dringt een herbestemming zich vaak op. In Zemst hebben inwoners woensdagavond voor de eerste keer gebrainstormd over een nieuwe invulling voor zes van hun kerken.

In de gemeente Zemst staan er zes kerken en die worden nauwelijks nog gebruikt.  En dus is het niet ongewoon dat de gemeente nu op zoek gaat naar een nieuwe bestemming voor deze kerken.  De parochianen mochten mee brainstormen. Ze kwamen woensdagavond voor de eerste keer bij elkaar in de kerk van Elewijt om na te denken over die nieuwe bestemmingen. "Ik vind wel dat een kerk zijn plaats moet houden in het dorp, maar die mag best een andere bestemming krijgen. Ze kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor cultuur of muziek." 

Iemand anders vond dan weer de sfeer die in een kerk hangt belangrijk: "Die sfeer is heel belangrijk voor een dorpsgemeenschap, en dat kunnen weerzetten in een gebouw met een betere en een andere uitbreiding, zou als gemeenschap onze droom zijn."

Het moet iets zijn waarmee je kan stoefen

Een andere parochiaan denkt dat de kerk geschikt zou zijn voor  tentoonstellingen: "Je kan hier mooie tentoonstellingen houden met respect voor de kerk. Je kan hier moeilijk een wafelenbak gaan houden hè", grapt de vrouw. "Het moet in elk geval iets zijn waarmee je kan stoefen, daar is een kerk geschikt voor."

Meest gelezen