AFP or licensors

Oud-VN-baas en Peruaans diplomaat Javier Pérez de Cuéllar (100) is overleden

Gewezen VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar is overleden. Hij was 100 jaar oud. De Peruaan leidde de Verenigde Naties gedurende twee mandaten, van 1981 tot 1992.

Het overlijden van gewezen VN-secretaris-generaal Javier Pérez de Cuéllar werd bekendgemaakt door zijn zoon. Pérez de Cuéllar leidde de Verenigde Naties van 1981 tot 1992. Daarna speelde hij nog een rol in de Peruaanse politiek, onder meer als overgangspremier na de val van dictator Fujimori.

Toen hij de VN leidde, kreeg Pérez de Cuéllar te maken met de Falkland-oorlog, het begin van de Balkanconflicten en de Libanese burgeroorlog. Hij kreeg ook een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit van Brussel (VUB). 

AFP or licensors

Het lichaam van de voormalige diplomaat wordt morgen opgebaard in het Torre Tagle Palace, het hoofdkwartier van het Peruaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, voordat hij wordt begraven op de Presbitero Maestro-begraafplaats in Lima.

Pérez de Cuéllar werd in 1920 geboren in Lima en was de vijfde secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij volgde de Oostenrijker Kurt Waldheim op. Pérez de Cuéllar kreeg op zijn 100e verjaardag op 19 januari nog de beste wensen van de huidige secretaris-generaal António Guterres.

"Het is met grote trots en vreugde dat ik hem mijn beste wensen stuur ter gelegenheid van zijn 100e verjaardag. Ik heb vaak nagedacht over zijn voorbeeld en zijn ervaring om mij te inspireren en te begeleiden", tweette Guterres. "Zijn leven omvat niet alleen een eeuw, maar ook de hele geschiedenis van de Verenigde Naties", voegde hij eraan toe.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen