Zottegem wil museum over Panamarenko: “Het zou een grote culturele en toeristische troef zijn”

Vlaams parlementslid Kurt De Loor (sp.a) vindt dat Panamarenko een eigen museum verdient. "Panamarenko was een hedendaagse Belgische kunstenaar. Zijn wereldberoemde werken moeten goed bewaard blijven voor de volgende generaties”, zegt De Loor. Vandaag legt hij zijn voorstel voor aan Vlaams minister-president en minister van cultuur Jan Jambon.

De Loor legt het voorstel van een Panamarenko-museum vandaag voor aan Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. "Ik hoop dat de Vlaamse regering oren heeft naar het voorstel om mee op zoek te gaan naar een museum voor Panamarenko. Hopelijk toont Jan Jambon hiervoor voldoende ambitie en ziet hij het cultureel belang in van de experimentele werken van Panamarenko voor Vlaanderen”, zegt De Loor.

Panamarenko-museum in Oost-Vlaanderen is een sterke troef

Panamarenko is vooral bekend voor zijn schaalmodellen van allerhande imaginaire voertuigen, vliegtuigen en vaartuigen. De werken van Panamarenko zijn volgens De Loor even geniaal als complex. “Het is onze plicht om de werken van Panamarenko te conserveren en goed te bewaren voor de volgende generaties”. De kunstenaar zou in februari zijn 80e verjaardag vieren, maar overleed eind 2019. 

Culturele ramp

Volgens Mevrouw Panamarenko zou het een culturele ramp zijn als die kennis verloren zou gaan. De echtgenote van de kunstenaar was eerder al vragende partij voor een museum ter nagedachtenis van Panamarenko. “Het is dus cruciaal dat de werken op de juiste manier bewaard worden. Een permanente plek om de werken goed te bewaren en tentoon te stellen, dringt zich op", gaat De Loor verder. 

Waar het museum zal komen is nog niet duidelijk. “Er is overleg met de stad Antwerpen, daar staat ook zijn geboortehuis. Maar het kan ook in Oost-Vlaanderen. Het zou een zeer sterke culturele en toeristische troef zijn voor onze provincie ”, voegt De Loor toe.   

Meest gelezen