Meer gevallen van phishing , maar (beetje) minder buit

Er waren in 2019 meer gevallen van phishing, een techniek waarbij criminelen via het internet je bankgegevens proberen te weten te komen om dan geld van je rekening te halen.  Het aantal gevallen waarin mensen effectief geld verloren, steeg met ruim 27 procent. Dat meldt bankenfederatie Febelfin. Tegelijk - en dat is toch opvallend - daalde het totale bedrag dat de internetcriminelen konden buitmaken.  

De cijfers van Febelfin lijken tegenstrijdig: vorig jaar werden 12.432 consumenten het slachtoffer van fraude met phishing, een flinke stijging van 27,5 procent in vergelijking met 2018. Maar de buit was kleiner. Als we alle fraudegevallen samentellen, komen we in 2019 op een totaal verlies van 7.504.979 euro. Dat is ruim 500.000 euro minder dan in 2018.

Lees verder onder de grafieken. 

Meer gevallen van fraude en minder buit? Volgens Febelfin is er een dubbele verklaring. Woordvoerster Isabelle Marchand: “Mensen zijn alerter geworden als het over grotere bedragen gaat. In 2019 konden cybercriminelen gemiddeld 604 euro per slachtoffer buitmaken, in 2018 was dat nog 827 euro. Daardoor daalt het totale bedrag dat gestolen wordt. Een tweede verklaring zijn de betere detectiesystemen die de banken gebruiken.”

Er is een eenvoudige manier om je tegen phishing te beschermen: geef nooit je codes voor internetbankieren

Maar de strijd is zeker nog niet gestreden, zegt Febelfin. We laten ons nog te makkelijk in de luren leggen door cybercriminelen, al gaat het dan om kleinere bedragen. Vaak zijn hun websites, mails, sms’en en WhatsAppberichten ook zeer goed nagemaakt.

Er is nochtans een eenvoudige manier om fraude via internetbankieren te voorkomen: banken of andere bedrijven vragen nooit je codes voor internetbankieren via een link, niet via mail, Facebook Messenger, sms, WhatsApp of wat voor kanaal dan ook. Je hoeft die codes dus ook nooit te geven.

Meest gelezen