Iedereen wil op het Griekse vasteland raken.
VRT

Journaliste Mieke Strynckx vanop Griekse eiland Lesbos, dat kreunt onder migratiedruk: "Opgestapelde stress barst los"

Op de Griekse eilanden zijn de migratiestromen nog altijd het beste voelbaar. Zo is de afstand tussen Lesbos in de Egeïsche Zee en Turkije - transitland van de meeste vluchtelingen - erg klein en daarom wagen velen de oversteek. VRT-journaliste Mieke Strynckx zit op Lesbos en volgt de situatie op. 

Strynckx stelt dat de situatie intussen "iets rustiger is dan de voorbije dagen" toen hulpverleners en journalisten aangevallen werden door de inwoners. Zij zijn de massale toestroom van migranten en vluchtelingen - er zitten ruim 38.000 mensen vast in kampen op de Griekse eilanden - beu en willen dat ze worden overgebracht naar het Griekse vasteland.

Het gaat er soms hardhandig aan toe. Een konvooi met hulpverleners werd onlangs aangevallen met stokken met nagels. Hulpverleners in het opvangkamp van Moria zijn zelfs even gestopt met werken.

Gerucht doet spanningen oplopen

"De zenuwen blijven gespannen staan, vooral bij de politie. Aan de haven van Mytilini ligt een militair schip (foto onder) om pas aangekomen vluchtelingen onder te brengen. Maar het gerucht doet de ronde dat dat schip mensen naar Athene brengt. Iedereen komt dus afgezakt van Moria en de politie drijft de mensen met geweld uiteen", beschrijft Strynckx.

In Moria alleen al zitten tussen de 19.000 en 20.000 asielzoekers. "Dat kamp was ooit bedoeld voor 2.300 mensen", benadrukt Strynckx. "Een ongelofelijke overbevolking." Migranten en vluchtelingen blijven ook komen. "Eergisteren waren er 17 bootjes op weg naar de Griekse eilanden, waarvan 11 naar Lesbos met in totaal 730 mensen op".

AFP or licensors

Bevolking vertrouwt oplossingen niet

"Het feit dat de situatie blijft etteren, dat er geen schot in de zaak komt, dat geeft een soort van opgestapelde stress die is losgebarsten. Er was al veel protest van de bevolking tegen de nieuwe regering die heeft beslist nieuwe gesloten centra te bouwen. De mensen hier vrezen dat dat geen oplossing is. Dat er dus nog véél meer migranten en vluchtelingen zullen komen vast te zitten. Er is weinig vertrouwen", duidt Strynckx.

"Een oplossing die nu bijvoorbeeld wordt voorgesteld is om iedereen die na 1 maart binnenkwam op de Griekse eilanden door te sturen naar een gesloten terugkeercentrum in het noorden van Griekenland. Maar dat centrum moet nog gebouwd worden."

AFP or licensors

Opgepookte woede

Sinds deze week laat Turkije aan de grens ook migranten en vluchtelingen door naar Griekenland, een doelbewuste strategie om de Europese Unie en de NAVO onder druk te zetten. Dat bevordert de zaak op Lesbos uiteraard niet.

"Op Lesbos is men woedend en die woede wordt opgepookt door radicaal-rechts op sociale media en door de extreemrechtse Griekse partij Gouden Dageraad. Op sociale media wordt er echt oorlogstaal gebruikt in hashtags. De reactie van de bevolking is: we willen geen extra geld van Europa, we willen dat migranten en vluchtelingen weggehaald worden", aldus Strynckx.

Meest gelezen