Gentse neuzenverkoper komt met twee neuzen in Zweeds neuzenmuseum: zijn échte neus én zijn cuberdon

Naast de cuberdon zal ook de échte neus van neuzenverkoper Carl Demeestere binnenkort te zien zijn in het Zweeds neuzenmuseum Nasoteket. Een gipsafdruk van zijn neus zal er tussen honderden andere neuzen aan de muur komen te hangen. “Mijn neus is de eerste neus die niet uit Zweden komt, en dat is een hele eer”, klinkt het.

Binnenkort hangt er een gipsen cuberdon aan de muur van het neuzenmuseum van Zweden. Naast de Gentse lekkernij zal er een afdruk hangen van de neus van neuzenverkoper Carl Demeestere. Demeestere geraakte enkele jaren geleden betrokken in een 'neuzekesoorlog' op de Gentse Groentemarkt. Die concurrentiestrijd haalde de buitenlandse pers. Straks zal de cuberdon en zijn échte neus ook bekend zijn in het buitenland. 

Neuzenacademie

“Enkele maanden geleden kreeg ik bezoek van de Zweedse neuzenacademie”, vertelt Demeestere. “Zij vroegen me of mijn neus in hun museum mocht hangen. Het is de eerste keer dat ze buiten Zweden op zoek gingen naar een neus. Het is dus een hele eer.” 17 maart komt er iemand van het museum naar Gent om een afdruk te nemen van de neus van Carl Demeestere. “Er zal ook een cuberdon in gips gegoten worden, want die mag natuurlijk ook niet ontbreken”, lacht hij. 

(Lees verder onder de foto)

Honderden neuzen

“Een universiteit uit het Zweedse Lund heeft jaren geleden besloten om eens rond het thema “neus” te werken. Als grap hebben ze afdrukken van verschillende neuzen gemaakt en dat is dan een museum geworden”, legt Demeestere uit. De Britse krant The Guardian heeft het neuzenmuseum in 2016 nog in de top 10 van vreemdste attracties van Europa gezet. “Het voelt bijzonder”, zegt de neuzenverkoper nog. “Ik kijk er heel erg naar uit. Op deze manier zie je toch dat de neus een prominente rol in ons leven speelt.”

Meest gelezen