Archieffoto

27 nieuwe corona-patiënten in ons land, vanavond komen Belgen naar huis die in quarantaine zaten op Tenerife

Sinds gisterenochtend zijn er 27 nieuwe corona-patiënten in België bijgekomen. Dat brengt het totale aantal besmettingen in ons land op 50. Viroloog Marc Van Ranst blijft benadrukken dat we geen buitensporige maatregelen moeten treffen, maar hij maakt zich wel zorgen over het nakende tekort aan testmateriaal en mondmaskers voor dokters en verplegend personeel.

Stand van zaken

Momenteel zijn er 50 bevestigde Belgische corona-patiënten, dat zijn er 27 meer dan gisteren. Daarvan zijn er 16 nieuwe patiënten in Vlaanderen, 2 in Brussel en 9 in Wallonië. De meesten zijn net terug van vakantie in Italië en vertonen milde symptomen. Van de 50 mensen die tot nog toe besmet zijn geraakt, verblijven er nu 48 in thuisisolatie. 1 man verblijft in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel omdat hij eerder al hartklachten en ademhalingsproblemen had. De overblijvende patiënt is intussen al genezen.

Nog steeds zijn de meeste besmettingen vastgesteld bij mensen die de afgelopen weken in Noord-Italië waren. De FOD Volksgezondheid spoort hen aan om extra alert te blijven voor ziektesymptomen.

Te weinig testmateriaal, te weinig mondmaskers

Er moet steeds meer getest worden, maar daardoor is het ook moeilijker om de nodige chemische producten te vinden voor die tests. "De capaciteit is zorgwekkend", vertelt viroloog Marc Van Ranst. In de eerste plaats moeten mensen getest worden die effectief symptomen vertonen. "We moeten de juiste mensen testen en die moeten in thuisisolatie blijven in afwachting van het resultaat."

Ook mondmaskers, die cruciaal zijn voor dokters en verplegend personeel, worden steeds schaarser. Gisteren liet minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) weten dat ze de mogelijkheid zou bekijken om Belgische textielbedrijven in te zetten voor de productie van mondmaskers. De regering zal ook zelf mondmaskers aankopen via een openbare aanbesteding, naast de groepsaankoop die op Europees niveau gebeurt, voegde de minister daar vandaag aan toe. De Block riep ook nog eens op om die mondmaskers enkel en alleen voor medisch personeel voor te behouden.

Vanavond Belgen terug uit Tenerife

Omstreeks middernacht landen zo'n honderd Belgen die in quarantaine zitten in een hotel op het Spaanse eiland Tenerife op de luchthaven van Oostende. Het gaat om de klanten van reisoperator TUI. De andere Belgen in het hotel, die hun reis niet via de organisatie geboekt hadden, moeten tot nader order nog in het hotel blijven.

Sinds 25 februari mochten zo'n 1.000 gasten het hotel niet meer verlaten, nadat het coronavirus was vastgesteld bij vier Italiaanse gasten in het H10 Costa Adeje Palace. Vorige week mochten 130 toeristen, onder wie 15 Belgen, al naar huis.

Bekijk hier het verslag uit “Het Journaal” 

Videospeler inladen...

Meest gelezen