Videospeler inladen...

Exit Elizabeth Warren als presidents­kandidate, Björn Soenens: "Kiest ze nu voor Bernie Sanders of voor Joe Biden?" 

Twee dagen na "Super Tuesday" stopt ook Elizabeth Warren haar kandidatuur voor het presidentschap in de Verenigde Staten. Dat melden Amerikaanse media waaronder CNN en The New York Times, en Warren heeft nu ook zelf gecommuniceerd. Warren deed het in de voorbije voorverkiezingen erg slecht. "De grote vraag is nu of ze zich vierkant achter Bernie Sanders zal scharen of toch voor Joe Biden kiest", analyseert Amerikacorrespondent Björn Soenens.

Gisteren heette het nog dat Warren met haar campagnestaf ging overleggen over de toekomst. Volgens Amerikaanse media heeft ze nu de beslissing genomen om naar kiescampagne stop te zetten. Ze heeft nu ook zelf getweet over haar beslissing: "Ons werk gaat verder, de strijd gaat verder, en grote dromen sterven nooit. Uit de grond van mijn hart, bedankt."

Gisteren heeft ook de miljardair en voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg dat al gedaan.

De campagne van Warren is nooit echt goed van start gegaan. Bij de eerste voorverkiezingen in Iowa, New Hampshire, Nevada en South Carolina liep ze fors achter op de andere kandidaten. Op "Super Tuesday" enkele dagen geleden kon Warren zelfs niet winnen in haar eigen staat Massachussetts.

Warren hoort tot de linkervleugel van de Democratische partij en kwam op met een erg progressief programma. Probleem voor haar was dat die andere senator Bernie Sanders dat ook deed en met veel meer succes. Of anders: Sanders pakte stemmen en afgevaardigden van Warren af. Ondanks hun gelijklopende visies kwam het daarom tussen beiden al eens tot een confrontatie tijdens een debat onder Democratische kandidaten.

De nominatie van de Democratische presidentskandidaat lijkt dus steeds meer een tweestrijd te worden tussen de progressief Bernie Sanders en de centrumpoliticus en gewezen vicepresident Joe Biden. Die laatste kwam ook moeilijk uit de startblokken en leek vorige week politiek dood vooraleer hij een opmerkelijke comeback maakte in South Carolina en op Super Tuesday. Biden krijgt de steun van de partijtop en van de andere presidentskandidaten Beto O'Rourke, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar en Michael Bloomberg.

De vraag is nu wie Warren zal steunen: Bernie Sanders? Of toch Joe Biden? Ze heeft zich in ieder geval nog niet uitgesproken.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Volgens Amerikacorrespondent Björn Soenens was Elizabeth Warren "een van de meest veelbelovende kandidaten". "Maar ze heeft het nooit echt kunnen waarmaken."

Warren was een van de meest veelbelovende kandidaten, maar ze heeft het nooit echt kunnen waarmaken

Björn Soenens

Toch noemt hij haar campagne "veelbepalend". "Ze reed de campagne van Bloomberg de gracht in door hem onderuit te halen in de debatten. En door nog mee te doen op Super Tuesday verdeelde ze de progressieve stem, waardoor Sanders minder goed scoorde dan Biden. De vraag is nu: zal ze zich vierkant achter Sanders scharen, of kiest ze alsnog voor Biden?" Volgens Soenens blijft Warren hoe dan ook bepalend. "Zal het momentum voor Biden blijven nu Warren uit de race gestapt is?"

Bekijk hier onze correspondent in de VS Björn Soenens in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen