Videospeler inladen...

Peter De Roover (N-VA): "Noodregering zou vreemd zijn, maar als er een komt, moet de N-VA daar bij zijn"

De N-VA vindt het idee van een noodregering - om de coronacrisis en de begroting aan te pakken - een "vreemd concept", maar als die er komt, vindt de partij dat ze daarbij betrokken moet worden. "Als het is om de coronacrisis aan te pakken, is een Vlaamse meerderheid zeker nodig, want vooral Vlaanderen zal de economische gevolgen voelen", zegt Kamerfractieleider Peter De Roover.

Komt er bijna 300 dagen na de verkiezingen een noodregering of niet? De twee koninklijke opdrachthouders zouden in die richting aan het werken zijn, gaat het gerucht in de Wetstraat. Om de gevolgen van het nieuwe coronavirus op te vangen en de ontsporende begroting aan te pakken.

De vraag is welke partijen in zo'n regering zouden zitten, want ook voor een noodregering is een meerderheid in het parlement nodig. De N-VA - de grootste partij in het land - vindt zo'n noodregering niet de beste oplossing. "Het is een vreemd concept", stelt Kamerfractieleider Peter De Roover in een interview met VRT NWS. Hij ziet meer heil in samenwerking in het parlement, in afwachting van een echte regering, zowel wat coronamaatregelen als de begroting betreft. "Wij blijven daar de hand uitsteken."

Het coronavirus kan geen argument zijn om een regering zonder Vlaamse meerderheid te vormen. Die meerderheid is in dat geval nog meer een noodzaak, want de economische effecten van het virus zullen het zwaarst zijn in Vlaanderen

Peter De Roover (N-VA)

Maar als er toch een noodregering zou komen, hoort de N-VA daar als grootste partij wel bij te zijn, vindt De Roover. "We willen wel meedoen." Zeker als die noodregering de gevolgen van het coronavirus moet opvangen, moet er een meerderheid aan Vlaamse kant zijn, stelt De Roover, "want de economische effecten zullen het zwaarst zijn in Vlaanderen omdat Vlaanderen toch de economische locomotief van het land is. Dus men kan het altijd zonder Vlaamse meerderheid proberen, maar dat zou erg onverstandig zijn."

Of zo'n noodregering echt in de steigers staat, is niet duidelijk. Ook bij Open VLD en CD&V lijkt men niet echt te staan springen. Zowel minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) als minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) liet vandaag uitschijnen dat de huidige regering in lopende zaken de coronacrisis best aankan en een noodregering daarvoor niet nodig is. 

Bekijk het interview met Peter De Roover (N-VA):

Videospeler inladen...

Meest gelezen