BELGA/VAN EXEL

Provincie Antwerpen wil processierups bestrijden met natuurlijke vijand

De provincie Antwerpen wil natuurlijke vijanden inzetten om prociessierupsen te bestrijden. Dat zijn bijvoorbeeld mezen, sluipvliegen en inheemse kevers. Gemeenten kunnen hierover extra informatie krijgen bij de provincie. 

Vorige zomer waren er heel wat processierupsen in de provincie Antwerpen. In plaats van gebruik te maken van de klassieke manieren, wil de provincie nu de natuurlijke vijanden van de rups inzetten. Dat zijn bijvoorbeeld mezen, sluipvliegen en sluipwespen en een inheemse kever. De processierups kan gevaarlijk zijn door haar lange brandharen die heel irriterend zijn voor de huid en de luchtwegen.

De klassieke manieren om de processierups te bestrijden zijn niet altijd de meest natuurlijke. Zo kan men de rupsen wegzuigen met een speciale stofzuiger. De rupsen kunnen ook verbrand worden, maar dan blijven de brandharen van de rupsen in de lucht hangen en dat veroorzaakt de irritatie. Ook worden bomen soms ingesmeerd met bacteriën. De processierupsen vallen dan dood van de boom. Je kan ze ook manueel uit de boom plukken en nadien verbranden of naar een verwerkingsbedrijf doen.

Mezen en kevers

De provincie wil nu een manier vinden om de processierupsen op een zo natuurlijk mogelijke manier te bestrijden. “Dat is veel duurzamer”, zegt expert Kathleen Verstraete van de provincie Antwerpen. “We willen dat de natuur de rupsen opeet.”

“Er zijn drie manieren om de natuur in te zetten bij de bestrijding van de processierups”, vertelt Verstraete. “We kunnen mezen aantrekken door nestkasten te hangen. Ook de poppenrover, een inheemse kever, wordt uitgezet.  Deze twee eten de rupsen op. Sluipwespen en sluipvliegen kunnen ook worden ingezet. Zij leggen hun eitjes in de rupsen zelf.”

Gemeentes mogen kiezen

Het inzetten van natuurlijke vijanden in strijd tegen de processierups staat nog maar in zijn proeffase. “We weten van elk dier apart dat ze helpen in de bestrijding”, zegt Verstraete. “Nu is het een kwestie van cijfers te verzamelen gedurende de volgende vijf jaar. Zo kunnen we aantonen wat de beste methodes zijn en kunnen gemeentes zelf kiezen in welk bestrijdingsmiddel ze willen investeren in de bestrijding.” 

Chaotisch jaar

Tijdens een informatiedag voor de Antwerpse gemeentes stelden experten de verschillende bestrijdingsmanieren voor. “Vorig jaar was het een chaotisch jaar”, zegt Verstraete. “Er waren heel veel processierupsen en de bestrijdingsteams konden niet volgen.” Gemeentes kunnen nu zelf beslissen wat volgens hen de beste en voordeligste manier is om de rupsen te bestrijden. 

Meest gelezen