© 2018 SOPA Images

Steeds meer verkeersboetes betaald via QR-code (en dat levert op) 

Het aantal verkeersboetes dat wordt betaald via een QR-code, is de afgelopen maanden bijna verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de overheidsdienst Justitie, waarover Het Laatste Nieuws schrijft. Sinds eind vorig jaar staat er een nieuwe, verbeterde versie van die code op alle verkeersboetes, en kan de betaling dus met de smartphone gebeuren. In december werd 6 procent van de boetes zo betaald. Vorige maand was dat al 12 procent. 

"Stel je voor: een man schrijft 's ochtends zijn verkeersboete over, maar laat de brief op de keukentafel liggen. Zijn partner ziet die brief 's avonds liggen, en betaalt hem opnieuw. Dat is nu het nadeel van gewone overschrijvingen."

Edward Landtsheere van de overheidsdienst Justitie is een grote fan van de QR-codes die sinds maart 2018 op verkeersboetes staan. De code heeft dan ook wat voordelen die een overschrijving niet heeft. "Je kan geen fouten meer maken bij de betaling, want alle gegevens staan al ingevuld. Ook een dubbele betaling is niet meer mogelijk. Daar zorgt de QR-code zelf voor", zegt Landtsheere. 

Toen de QR-code in maart 2018 werd gelanceerd, kon die enkel worden gebruikt door klanten van KBC en Belfius. "Daar kregen we veel klachten over", zegt Landtsheere. "In december 2019 hebben we een nieuwe code toegevoegd, die door meer mensen kan worden gebruikt." 

En dat levert op: in december werd nog 6 procent van de boetes betaald via de QR-code (22.224 boetes), vorige maand was dat al ruim 12 procent (38.282 boetes). Toch worden 4 op de 5 boetes nog steeds via overschrijving betaald. 

Meer boetes betaald

Dat de boetes steeds meer digitaal worden betaald, zorgt er ook voor dat meer mensen vrijwillig hun boete betalen. In 2018 werd 80 procent van de boetes vrijwillig betaald door overtreders, in 2019 staat dat aandeel op 90 procent.

Landtsheere: "Die overige 10 procent kan verplicht worden via een bevel tot betaling, met een hogere boete. Dat sturen we op naar de overtreder, en daarna kan financiën de boete aftrekken op het moment dat belastingen worden terugbetaald. We kunnen ook je wagen stilleggen bij wegcontroles, en in de toekomst zal ook een rijverbod mogelijk worden."

Achterstand

In het verleden waren er veel klachten over dubbel betaalde boetes die niet werden terugbetaald, of boetes die te laat toekwamen. Dat moet ook verbeteren met de digitalisering, gelooft Landtsheere. Sinds april 2019 is er bijvoorbeeld een automatisch systeem om fout betaalde boetes terug te storten. 

Toch is er nog een achterstand van 5.000 oude terugbetalingsdossiers die moeten worden verwerkt. "Elke maand komen er ook 400 of 500 nieuwe complexe dossiers binnen die we niet via het automatische systeem kunnen verwerken", geeft Landtsheere toe. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen waarbij nog andere onbetaalde boetes openstaan. 

Meest gelezen