Universiteit Antwerpen: "Wij hebben 15 studenten in Italië en bekijken of ze kunnen blijven"

In Italië zijn alle universiteiten gesloten tot 15 maart uit voorzorg tegen het coronavirus. De Universiteit Antwerpen (UA) bekijkt wat dat betekent voor haar studenten op uitwisseling. "Wij hebben 15 studenten in Firenze, Rome en het noorden van het land. We bekijken of ze teruggeroepen moeten worden", zegt Peter De Meyer, UA-woordvoerder op Radio 2 Antwerpen.

"De beslissing van de Italiaanse overheid om universiteiten te sluiten is verre van ideaal voor onze uitwisselingsstudenten", zegt Peter De Meyer, de woordvoerder van de Universiteit Antwerpen in "Start Je Dag". De UA heeft 15 studenten op uitwisseling in de laars van Europa. "Sommigen studeren in Firenze en Rome en een aantal anderen zit in het noorden van het land. We weten pas sinds gisteren dat de lessen opgeschort zijn. We gaan snel evalueren of zij in Italië kunnen blijven of beter terugkeren", aldus De Meyer.

Onze Erasmusstudenten zijn niet op reis in Italië maar moeten studeren. Mogelijk komen er virtuele colleges

Peter De Meyer, woordvoerder UA

De Universiteit Antwerpen volgt de toestand in Italië alvast op de voet. "Als de Italiaanse universiteiten maar een paar weken gesloten blijven, is dat geen al te groot probleem. Zou dit maanden blijven duren dan is het een andere zaak. Onze Erasmusstudenten zijn niet op reis in Italië maar moeten credits behalen voor hun diploma", aldus De Meyer. "Wij houden nauw contact met onze Italiaanse partneruniversiteiten. Zij onderzoeken nu of ze virtueel colleges kunnen geven. In Milaan gebeurt dat al. Proffen nemen hun les op voor de camera zodat studenten het filmpje online kunnen bekijken."

Gisteren vroeg een Italiaanse doctoraatstudente ons of ze nog naar Rome mocht afreizen voor een familiebezoek

Peter De Meyer, woordvoerder UA

De Universiteit Antwerpen heeft ook Italiaanse uitwisselingsstudenten en -docenten in de rangen. "Zij hebben ons de afgelopen dagen heel wat vragen gesteld", zegt De Meyer. "Een Italiaanse doctoraatsstudente wilde gisteren weten of ze nog heen en weer mocht reizen naar Rome voor een familiebezoek. Die vragen bekijken we geval per geval. Eén ding staat vast: onze studenten en personeelsleden mogen niet afreizen naar de risicozones in het noorden van Italië. We volgen de situatie op het terrein op de voet en zullen elke dag opnieuw een evaluatie opmaken."

Herbeluister hieronder het gesprek op Radio 2 Antwerpen.

Meest gelezen