Kinderen krijgen een sober maaltje in een gaarkeuken in een sloppenwijk in de stad Caracas.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Venezolaanse president roept vrouwen op om meer kinderen te krijgen "en het land te doen groeien"

De Venezolaanse president Nicolás Maduro roept vrouwen in zijn land op om meer kinderen te krijgen. Zes, om precies te zijn. "Voor het goed van het land, om ons land opnieuw te laten groeien". Woorden die niet in goede aarde vallen bij veel Venezolanen. Het Zuid-Amerikaanse land kampt al jaren met een diepe politieke en sociaal-economische crisis. De armoede is enorm, er is een gebrek aan voedsel en veel kinderen zijn nu al ondervoed.

President Nicolás Maduro verscheen gisteren op televisie om een plan voor gezondheidszorg voor vrouwen in zijn land te promoten. Hij bedankte er een vrouw die haar zesde kindje op de wereld had gezet. En lanceerde meteen zijn oproep. "Krijg kinderen", zei hij. "Elke vrouw moet zes kinderen krijgen. Elke vrouw. Om Venezuela opnieuw te laten groeien!", was de boodschap. De laatste jaren zijn miljoenen mensen het land ontvlucht voor de sociaal-economische problemen. Volgens Maduro kunnen nieuwe geboortes de bevolkingsaantallen weer op peil brengen.

De uitspraken van de president vallen niet in goede aarde. Venezuela kreunt al jaren onder een diepe politieke en sociaal-economische crisis die de hele bevolking treft. Aan zowat alles is een tekort: voedsel, drinkbaar water, kleding, gezondheidszorg, onderwijs, medicijnen... De inflatie steeg er vorig jaar tot bijna 10.000 procent. En er is grote armoede.

Ondervoeding en kindersterfte

Volgens het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties lijden 9.3 miljoen Venezolanen, bijna een derde van de bevolking, honger. Ze slagen er met andere woorden niet in om aan een gezonde minimumhoeveelheid voedsel te geraken. Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, zegt dat 13 procent van de kinderen in Venezuela ondervoed is.

Sinds 2017 heeft Venezuela geen officiële cijfers over kindersterfte meer gepubliceerd. Volgens de laatste cijfers, over het jaar 2016, overleden toen 11.466 kinderen, een stijging van 30 procent. Ook de moedersterfte zou zijn gestegen, al zijn ook daar geen officiële cijfers van de Venezolaanse overheid meer over te vinden.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees daarna verder:

Videospeler inladen...

"Onverantwoord"

Mensenrechtenorganisaties zijn niet te spreken over Maduro's oproep. "Het is onverantwoord voor een president om vrouwen aan te moedigen om zes kinderen te maken, gewoon om het land te doen groeien, wanneer dat land niet in staat is die kinderen een leven te geven", zegt Oscar Misle van Cecodap, een kinder- en jongerenorganisatie. "Vrouwen zijn meer dan een baarmoeder, wij zijn burgers met rechten", zegt vrouwenorganisatie Avesa.

Wat Maduro's nieuwe gezondheidsplan voor vrouwen precies inhoudt, is niet bekend. De president kreeg al eerder kritiek voor zijn schijnbare ongevoeligheid voor de sociaal-economische problemen in zijn land.

Volgens de Verenigde Naties zijn intussen 4,5 miljoen Venezolanen het land ontvlucht.

Meest gelezen